IMF: 1,5 százalékos növekedés várható Romániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Románia már nem számíthat olyan mértékű tőkebeáramlásra, mint amilyen a válság előtt érkezett az országba. Az IMF szerint az uniós támogatások hatékonyabb lehívása jelentheti a növekedés forrását.

Romániában az idén 1,5 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani, az éves infláció mértéke pedig várhatóan 3,5 százalék körül mozog majd - jelentette be Erik de Vrijer, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője kedden.

Erik de Vrijer szerint Románia már nem számíthat olyan mértékű tőkebeáramlásra, mint amilyen a válság előtt érkezett az országba: saját erejéből kell megalapoznia a növekedést. Az IMF szerint az uniós támogatások hatékonyabb lehívása jelentheti a növekedés forrását.

Az IMF küldöttségének vezetője megerősítette, hogy néhány hónappal később zárják le a március végén lejáró jelenlegi elővigyázatossági hitelmegállapodást Romániával, a bukaresti kormánynak ugyanis lemaradásai vannak vállalt kötelezettségei - elsősorban az állami vállalatok privatizációja - terén.