Ingatlanügylet miatt megy Papcsák Kubába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tizenhét fős delegáció tagjaiként utazik ismét Kubába Papcsák Ferenc februárban, ahol két ingatlan felújításáról tárgyalnak - írja a Népszava.

Ismét Kubába utazik Zugló fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc, hogy elkísérje Nagy Rózát, a nemzetgazdasági tárca államtitkárát - írja a Népszava keddi száma. A lap korábban már megírta, hogy a polgármester tavaly augusztusban járt Havannában, Nagy Róza pedig még 2011-ben, és az ügylet lényege, hogy a magyar állam bizonyos, nem pontosított "ellenszolgáltatások" fejében anyagilag támogatná a világ egyik utolsó kommunista diktatúrájában a főváros történelmi belvárosában két épület felújítását.

A februári út hivatalos célja a Népszava szerint, hogy "a kubai partnerekkel a kétoldalú gazdasági kapcsolatok középpontjába került ügyeket előmozdítsák". A delegációban a lap szerint helyet kapott a magyar gazdasági szerepvállalásban kulcsfontosságú állami Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) képviselője is, a lap szerint ez a bank adna pénzt a rekonstrukcióhoz.

A Népszava szerint Papcsák tavaly augusztusi látogatásán - építészek és más szakemberek társaságában - meg is tekintette a két épületet: egy több mint kétszáz éves ingatlant, amely a felújítás után külföldi kutatók és diákok szállásaként működhetne, és egy még idősebb, mór stílusú épületet, amely a rekonstrukció után régészeti múzeum lehetne. Az Eximbank és a Mehib hitelt tudna csak folyósítani, holott értesüléseink szerint a kubai fél korábban abban bízott: vissza nem térítendő támogatást, segélyt kaphat - írja a lap.