Gázfüggetlen Ukrajna épül?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ukrajna teljes gázfüggetlenséget és önellátást vízionál a palagáz technológia meghonosításával. A Royal Dutch Shell nem nagyon hűti az ukránok reményeit.

50 évre szóló nem-hagyományos gáztermelési megállapodást kötött az idei év elején a Royal Dutch Shell és Ukrajna. A felek a rövid és hosszú távú előnyök és kockázatok kérdésében még vitáznak, de alapvetően mindketten optimisták -  írja mai posztjában az enerigiainfo.hu

A Kyivpost ukrán napilap írását idézve azt írják, hogy az Ukrajnában még mindig meglévő környezetvédelmi aggályok egy része Graham Tiley, a Shell Ukraine vezérigazgatója szerint az ismeretlentől való félelemből táplálkozik. És abból, hogy  korábban az olaj- és gázvállalatok kommunikációjára nem a nyilvánosság információéhségének kielégítése volt jellemző.

A kormány és a Shell közötti megállapodás a Juzivszka-területet érinti, az ottani mező a szakértők szerint évente 20 milliárd köbméter gáz kitermelésének lehetősőgét is jelentheti, amiből az állam 31-60 százalékban jogosult lehet. A Shellnek a kalkulációk szerint legalább 10 milliárd dollárt kell a projektbe fektetnie.