Örül a PSZÁF-elnök, hogy Matolcsyék lenyelik a hivatalát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint a felügyelet az Magyar Nemzeti Bankon (MNB) belül is jól működhet.

A jó működéshez az szükséges, hogy az integrált szervezeten belül is viszonylag jól elkülönülten, átlátható módon megmaradjanak és működjenek azok a funkciók, amelyek a felügyeletben és a jegybankban is megvannak - mondta Szász Károly egy csütörtöki pécsi sajtótájékoztatón a jegybank és a PSZÁF esetleges integrációjával kapcsolatos újságírói kérdésre.   

"Ha ez a lépés javítja a jelenleg is jó minőségű munkát, örülök, ha ilyen lépés történik" - jegyezte meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke május 2-i dátummal küldte meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének a jegybank honlapján is megjelent vitaanyagot, amelyben a PSZÁF integrálását és a makroprudenciális keretrendszer megerősítését javasolják.

Az MNB az anyagban úgy fogalmaz: a nemzetközi gyakorlat és a hazai tapasztalatok alapján indokolt, hogy az MNB legyen a makroprudenciális politika elsődleges felelőse. A feladatok ellátásához szükséges, hogy az MNB kellően széles körű és jól elhatárolt szabályozó eszközöket kapjon.

Ugyancsak indokolt, hogy a tágabb értelemben vett pénzügyi stabilitási felelősségek és eszközök az MNB alatt kerüljenek összevonásra - írják. A jegybank indokoltnak tartja azt is, hogy a PSZÁF által gyakorolt egyedi intézményi felügyeleti tevékenység is kerüljön a jegybankhoz, és álláspontja szerint a PSZÁF fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti valamint tőke- és biztosításfelügyeleti funkciói is integrálhatóak a jegybankba.

A piacfelügyelet különálló szervezetben való ellátása ugyanakkor megfontolandó lehet a vitaanyag szerint.