Már ötödik éve nem ruház itt be senki – infografika

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi években a látványos nagyberuházások, melyek főként a gyógyszer-, illetve járműiparban történtek, mellett a beruházások össz-volumenindexe folyamatosan csökkent. Tavaly év végén majdnem 22 százalékkal voltunk a 2008-as szint alatt, és a helyzet idén sem látszik javulni. Vannak olyan szektorok, ahol egyik évről a másikra eltűnt a beruházások szinte 40 százaléka.

Továbbra sem bővülnek a beruházások hazánkban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Magyarországon 2009 óta folyamatos a beruházások visszaesése. Bár már 2006-ban is volt egy mínuszos év, addig a pontig egészen 1996-tól bővülés volt tapasztalható. Úgy tűnik, hogy a 2008-ban hazánkat is elérő, és komolyan megrázó gazdasági válságból ezen a területen nem tudunk kikecmeregni. A statisztikai hivatal 2013 első negyedévére vonatkozó adatai sem mutatnak trendfordulót.

Ha csak a tavalyi év részletes adatait nézzük, 2012-ben már csak a feldolgozóipar, információ, kommunikáció, illetve a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén bővültek a beruházások. A pénzügyi tevékenységek területén majdnem 40 százalékos az elmaradás az előző évhez képest, ezt a százalékot a humán-egészségügyi és szociális ellátás is hozta tavaly. 39 százalékos visszaesést produkált a villamosenergia, gáz-, gőzellátás és légkondicionális ágazat is. A pénzügyi szektorban a beruházások 2010-et leszámítva folyamatosan csökkentek az utóbbi években, emellett pedig az oktatási beruházások csökkenése is szembeötlő: 2010-ben még 55 százalékkal nagyobb volt a beruházások volumenindexe ebben a szektorban 2009-hez képest, 2011-ben már 20, 2012-ben pedig majdnem 38 százalékos volt a visszesés az előző év hasonló időszakához viszonyítva.