Beszáll Demján és Töröcskei bankjaiba az állam

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Engedélyezte a PSZÁF, hogy az állam 49 százalékos részesedést szerezzen a Demján Sándor tulajdonában lévő Gránit Bankban, valamint a Töröcskei István által alapított Széchenyi Bankban.

Az állam 2,585 milliárd forinttal száll be az elektronikus bankolás területén erősödő Gránit Bankba, és 3 milliárddal a hitelszövetkezetek felfuttatását tervező Széchenyi Bankba - írja az Index, amely felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel mindkét bank 49 százaléka az államé lesz.

A Széchenyi Bank az Államadósság Kezelő Központ vezére, Töröcskei István érdekeltségébe tartozik, míg a Gránit Bank Demján Sándorhoz kötődik.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rábólintott arra, hogy az állam kisebbségi, 49 százalékos tulajdont szerezzen a Széchenyi Kereskedelmi Bankban és a Gránit Bankban.

Orbán Viktor már márciusban azt mondta, a kormány irányszáma az, hogy a magyar bankrendszernek legalább a fele magyar kézben legyen

A stratégia első lépéseként az állam a Takarékbankban szerzett 38 százalékos részesedést, ezzel döntő befolyást szerezett a legnagyobb, durván 1600 fiókot számláló takarékszövetkezeti szövetségben, a napokban pedig a kormány döntött a takarékszövetkezeti rendszer 100 milliárdos megtámogatásáról is.

A lap szerint ehhez a stratégiához tartozik a két viszonylag új, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő kisbank feltőkésítése is.

A Gránit Bank közölte, a tőkeemelés mellett Demján Sándor több személyi változásról is döntött. A bank igazgatóságának új elnöke Mécs Imre, a bank operatív irányítását pedig továbbra is Hegedüs Éva végzi alelnök vezérigazgatóként. A felügyelőbizottság korábbi elnöke, Mécs Imre helyét Nyúl Sándor veszi át az fb élén. Új tagként került be az igazgatóságba Hollai Imre, valamint az állam delegáltjaként Horváth Gergely és Nagy Zoltán. 

A közlemény szerint a Gránit Bank üzleti modelljét az elektronikus banki megoldásokra és értékesítési partnerekre alapozza, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez, és ezzel az ügyfeleknek versenyképes kondíciókat biztosít. A bank a magyar piacon fiókhálózat nélkül, direktbanki üzleti modelljével az elektronikus csatornákra és innovatív technológiai megoldásokra épít. 

A pénzintézet az alapítása óta eltelt három év alatt kilencszeresére növelte mérlegfőösszegét, amely 2013 április végén meghaladta a 60 milliárd forintot. A bank portfóliójának minősége a konzervatív hitelezési politikának köszönhetően kiváló. 

A tőkeemelés a Gránit Bank stratégiájának megfelelően bővíti az üzleti aktivitást, amelyet a hitelintézet első sorban a kkv szektor számára nyújtott pénzügyi szolgáltatási tevékenység szélesítésére kíván felhasználni. A középtávú cél további tőkeemeléssel a dinamikus növekedés megtartása, amelyet a tervek szerint 2015-2017 között tőzsdei bevezetés követ - olvasható a bank közleményében.