Ma is mankóra volt szüksége az orosz pénznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz központi bank hétfőn dolláreladással erősítette a folyamatosan gyengülő rubelt, miután a múlt héten négyszer kényszerült ugyanerre.

A rubel árfolyama év eleje óta több mint 7 százalékkal gyengült részben amiatt, hogy az amerikai szövetségi jegybankrendszer, a Fed december óta fokozatosan zárja el pénzcsapját: december után januárban újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságélénkítő célú eszközvásárlásait, amelyek volumene ezzel havi 65 milliárd dollárra csökkent.

Gyengítette a rubelt a pénzügyminisztérium múlt szerdai bejelentése is, amely szerint a nyílt piacon napi 100 millió dollárt vásárol tartalékalapjának növelésére, május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervez beszerezni.

Az orosz központi bank idén már huszonötödször, februárban tizenkettedszer volt kénytelen beavatkozni dolláreladással a rubel védelmében hétfőn, mert a rubel tovább gyengült a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest.

A jegybank hétfőn azt közölte, hogy 10 kopejkával emelte a határértékeket, 35, illetve 42 rubelre a devizakosárhoz képest. A jegybank automatikusan legalább 5 kopejkával feljebb tolja az árfolyamsáv határértékeit, amint minimum 350 millió dollárt költ devizaeladásra a rubel védelmében.

Az orosz jegybank 7,82 milliárd dollárt és 586 millió eurót költött a rubel árfolyamának erősítésére csak januárban. Ez az összeg jóval felülmúlja a decemberben ugyanerre a célra fordított 3,57 milliárd dollárt és 326 millió eurót.

Tavaly június végén változtattak hosszú idő után először az árfolyamsávon, 31,65-38,65 rubelről indulva. Novemberben hatszor, decemberben nyolcszor, januárban tizenháromszor volt sáveltolás.

Hétfőn a dollár-euró kosár egy egysége 41,51 rubelt ért, míg pénteken 41,74 rubelt.