Kitiltották a magyar húst az oroszok

Kitiltották a magyar húst az oroszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Beszállítási tilalmat rendelt el Oroszország gyakorlatilag a teljes magyar húsiparral szemben. A magyar miniszteri biztos hétfőn egyeztet az orosz felügyelettel.

Gyakorlatilag a teljes magyar húsexport fogadását letiltotta Oroszország a saját és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió területén állategészségügyi okokra hivatkozva – derül ki egy orosz rendeletből, amit a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékek állami felügyelete adott ki.

A dokumentum, amit április 30-án tett közzé az orosz felügyelet, egy február második felében végzett vizsgálat eredményeire hivatkozva azt írja, május 14-től húsimport-korlátozást léptet életbe 14 magyarországi céggel szemben. A listán a legnagyobb magyar húsipari cégek és Oroszországba szállító húsexportőrök szerepelnek, például a Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt., a Hungary Meat Kft., a Pápai Hús, a Pick szalámigyár több üzeme, az Alföldi-Hús Zrt. és az Ász-Kolbász Kft.. Rajtuk kívül több magyarországi tejfeldolgozó is felkerült a listára.

©

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestis miatt tiltotta meg az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek beszállítását az EU tagállamaiból – írta korábban az Agrárszektor. Február elején Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára még arról beszélt, hogy Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó behozatali tilalmat.

Akkor azt mondta, elérték, hogy a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékek állami felügyelete február közepén megkezdje 21 magyarországi sertéshúsüzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését. A kéthetes ellenőrzéstől a tilalom feloldását várták, de a jelek szerint ennek az ellenkezője lett az eredmény. Az államtitkár közölte, hogy ebből 18 olyan üzem, amely már szállít az orosz piacra, és három új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba.

Megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), és kértük, kommentálja az orosz lépést. A hivatal azt válaszolta, a téma a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik, és várhatóan Kardeván Endre nyilatkozik majd az ügyben.

Hétfőn tárgyalnak

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a lista miatt megkereste az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság vezetőjét, Szergej Dankvertet. A beszélgetés eredménye, hogy a jövő hétfőn egyeztetésre várják az orosz hatóságnál Kiss Szilárd miniszteri biztost – közölte az MTI a hvg.hu cikkének megjelenése után. A magyar kormány ebből arra következtet, hogy az oroszok készek a kérdés megvitatására.

Kiss Szilárd a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa Moszkvában az MTI tudósítójának azt mondta, tárgyalnak az ideiglenes orosz tilalomról. A biztos megerősítette, hogy az orosz hatóság magyar kérésre február második felében végezte el azoknak a magyar cégeknek a vizsgálatát, amelyek már szállítanak az orosz piacra és azokét is, amelyek szeretnének oda bekerülni. Az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a lista nyers, nem teljes, és nem szerepel rajta az a három cég, amelyek eddig nem szállítottak Oroszországba.