Kásler-ügy: a bankszövetség a jogegységi döntésig hallgat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Bankszövetség a jogegységi döntés megszületése előtt nem kíván nyilatkozni - mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője a Kúria keddi döntését követően.

A Kúria kedden kimondta, hogy a Kásler-ügyben érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések, ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni.

Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője a tárgyalás után bejelentette: a Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben, ez azokat a pontokat érinti majd, amelyek a 2013 decemberében közzétett, előző jogegységi határozatból kimaradtak. A polgári kollégium december 16-i jogegységi határozata szerint nem ütközik jogszabályba, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés. A Magyar Bankszövetség a jogegységi döntés megszületése előtt nem kíván nyilatkozni.

Most négy olyan kérdést mérlegel majd a kollégium Wellmann György tájékoztatása szerint, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Így megvizsgálják, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés típus tisztességtelen-e a tekintetben, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli; a pénzintézet árfolyamkockázattal kapcsolatos, esetlegesen tévesen adott tájékoztatása miatt tisztességtelen-e a szerződés; az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének; illetve az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e?