Mindenki munkát akar adni nekünk

Mindenki munkát akar adni nekünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Manpower munkaerő-piaci mutatója plusz 10 százalékon áll, ami rekordnak számít a hazai felmérés 2009-es kezdete óta. A cégek 16 százaléka létszámbővítéssel számol a következő negyedévben, és csak 6 százalékuk számol elbocsátással. Két számjegyű növekedést várnak az építőipar, gyártás és vendéglátóipar munkaadói. A felmérés szerint az optimizmus valamennyi régióban és szektorban érezhető.

A Manpower kedden nyilvánosságra hozott munkaerő-piaci felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2014 harmadik negyedévében jelentősen javulnak. A magyar munkaadók korábban soha nem látott munkaerő-piaci aktivitást jeleztek előre a júliustól szeptemberig tartó időszakra. A megkérdezett munkaadók 16 százaléka növekedésére számít, 6 százalékuk pedig elbocsátást tervez. 74 százalék semmiféle változtatásra nem készül.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a mutató +9 százalékon áll, ami a legoptimistább előrejelzés a hazai felmérés kezdete, vagyis 2009 óta, és folyamatos növekedést mutat az egymást követő harmadik negyedévben. A mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva 3 százalékponttal nőtt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 10 százalékpontos.

Itt a fordulat

"A magyar munkaerő-piac elkezdte behozni az elmúlt években kialakult lemaradásait. A fejlettebb nyugati országok gazdasága gyorsabban kezdett kilábalni a recesszióból, ennek hatása azonban csak most ért Magyarországra. Növekszenek a megrendelések, és ez a magyar üzleti életben is optimistább hangulatot teremt" – magyarázta az adatokat Kiss Judit, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. A második és harmadik negyedévre mért, meglepően pozitív foglalkoztatási kilátások annak is köszönhetőek szerinte, hogy a magyar cégek hat éven keresztül folyamatosan csökkentették a dolgozói létszámot, és azt a vártnál hosszabb ideig alacsony szinten is tartották. Kiss szerint fogalmazhatunk úgy is, hogy a kamra mostanra annyira kiürült, hogy aki nem akar éhen halni, annak vásárolnia kell.

Az építőiparban is jelentősen bővítenének
©

Kilenc vizsgált szektorból 7 munkaadói a dolgozói létszám bővítését tervezik július és szeptember között. A legnagyobb bővülés az építőiparban várható, ahol a munkaerő-piaci mutató 19 százalékon áll. Komoly növekedést várnak a gyártás és a vendéglátóipar területén is: mindkét ágazat mutatója +18 százalék. Biztató a helyzet a munkakeresők számára a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, valamint a nagy- és kiskereskedelemben, ahol a mutató értéke +8, illetve +7 százalék. Ugyanakkor a mezőgazdaságban valamint a köz- és szociális szférában nem várható növekedés, igaz, csökkenés sem: a mutató értéke 0 százalék.

Javulnak a kilátások

Az előző negyedévhez képest kilenc szektorból hétben javultak a kilátások. A legnagyobb – 14 százalékpontos – növekedést a vendéglátóipar produkálta. Az építőiparban a felvételi szándék 9 százalékpontot erősödött. A kilátások javultak a közüzemi szolgáltatások és a gyártás területén is, mindkét ágazatban 6 százalékponttal. Az előző negyedévhez képest két területen gyengébbek a várakozások. A köz- és szociális szférában 6 százalékpontot gyengült a mutató értéke, míg a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területéről 2 százalékponttal jelentettek gyengébb eredményt a munkaadók.

Éves összehasonlításban kilencből hét szektor munkaadói várnak növekedést. Kiemelkedően magas, 31 százalékpontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg a vendéglátóiparban 20 százalékpontos az erősödés. A gyártás területén 16 százalékpontos az erősödés, míg a nagy- és kiskereskedelem adatai 12 százalékkal múlták felül az előző évit. A közüzemi szolgáltatásoknál 10 százalékpontos, a szállítás és raktározás területén pedig 7 százalékos az erősödés. Két szektorban romlottak a kilátások az előző év azonos időszakához viszonyítva, a legnagyobb mértékben, 6 százalékponttal a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén.

Minden régióban bővítenének

A munkaadók a munkavállalók létszámának bővítésére számítanak a következő negyedévben mind a nyolc magyarországi régióban. A legoptimistább tervekről az észak-magyarországi, és a közép-magyarországi régió munkaadói számoltak be. Ezeken a területeken a mutató értéke +15 százalék, illetve +13 százalékon áll. Jók a kilátások a fővárosban és a Közép-Dunántúlon is +9 százalékkal, valamint a Dél-Dunántúlon, ahol +8 százalék a mutató értéke. Nyolc régióból ötben a felmérés kezdete, vagyis 2009 óta soha nem volt ilyen magas a mutató értéke, míg két térségben a várakozások megegyeznek az eddigi rekorddal, amit az előző negyedévben mértek.

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból négyben javultak a kilátások. A legnagyobb mértékű erősödést – 9 százalékpontosat – az észak-magyarországi munkaadók jelentették. 6, illetve 3 százalékponttal javultak a kilátások a Dél-Dunántúlon, és a közép-magyarországi régióban. Két régióban mértek gyengülést: a Nyugat-Dunántúlon 6 százalékpontosat, az Észak-Alföldön pedig 2 százalékosat.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva erősödést jelentettek egy kivétellel valamennyi régióból. Észak-Magyarországon a legnagyobb a növekedés, 24 százalékpont. Jelentős, 16, illetve 15 százalékpontos az erősödés a Dél-Dunántúlon és Budapesten, míg 14 százalékpontos a Közép-Dunántúlon. Az Észak-Alföld mutatója 11, Közép-Magyarországé 9 százalékponttal magasabb, mint egy éve. A Nyugat-Dunántúlon viszont 9 százalékpontot gyengült a mutató.

Világszerte pozitívak a kilátások

A harmadik negyedéves kutatás szerint a munkavállalók kilátásai világszerte alapvetően pozitívak. A munkavállalók számának bővítését tervezik 42-ből 37 országban. Az előző negyedévben ez a szám 38 volt. A legerősebb felvételi szándékot Indiából, Tajvanról, Törökországból, Új-Zélandról, és Szingapúrból jelentették. A leggyengébb – és egyben negatív – előrejelzések Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból és Hollandiából érkeztek.

A mutató értéke általában kicsit gyengébb, mint az előző negyedévben, de többnyire erősebb, mint egy évvel korábban volt. Negyedéves összehasonlításban mindössze 11 országban mértek növekedést, 24-ben pedig csökkenést. Az előző évhez viszonyítva 32 országban mértek erősödést, csökkenést pedig mindössze 6-ban. A G7 országokban a tavalyi évhez képest enyhe növekedést produkált a mutató, illetve relatíve stabil maradt.

Az EMEA régió 24 országából 19-ből bővülést jeleztek. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest mindössze 6 országban javultak a kilátások, 12-ben viszont romlottak. Éves összehasonlításban 20 országban nőtt a mutató értéke, mindössze kettőben csökkent, és kettőben stagnál. A török munkaadók a legoptimistábbak, Olaszországban pedig a legrosszabbak a kilátások.