Ügyeskedhettek az államkötvénnyel, a pletykák után lépett az ÁKK

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Piaci pletykák szerint intézményi befektetők is vásároltak a a Bónusz Magyar Államkötvényből (BMÁK) a másodpiacon, ezért zárta le az eddigi sorozatok értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – írta a Napi Gazdaság.

Csütörtökön lezárta az eddigi sorozatok értékesítését az ÁKK a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) esetében, a jövő héten pedig új, alacsonyabb kamatú sorozatokat hoznak forgalomba – idézte fel a Napi Gazdaság.

A lap szerint a változtatást az indokolta, hogy piaci pletykák szerint intézményi befektetők is vásároltak a papírból a másodpiacon, ezzel pedig nem teljesültek az ÁKK céljai – miszerint elsősorban a lakosság számára értékesíti a kötvényt.

A probléma az volt, hogy piaci pletykák szerint a másodpiaci visszavásárlás és újraértékesítés során intézményi befektetőkhöz is került a kötvényből, ezért úgy módosulhatnak a feltételek, hogy a másodpiacon is csak magánszemélyek és nonprofit intézmények vásárolhatják majd az új sorozatokat – mondta a Napi Gazdaságnak Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

A szakember szerint pontosan nem tudják, mekkora mennyiség került intézményekhez a papírból, de a pletyka után az adósságkezelőnek lépnie kellett valamit. Júniusban egyébként meglepően nagy mennyiséget vásároltak a BMÁK-ból, egyetlen hónap alatt 123,6 milliárd forintnyi talált gazdára a májusi 21,1 milliárd forint után.