Semjén: A kormánynak fogalma sincs, kiket tiltottak ki az USA-ból

Semjén: A kormánynak fogalma sincs, kiket tiltottak ki az USA-ból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, csak Varga Mihály értesült Vida Ildikó érintettségéről a kitiltási ügyben, és ő is csak a napokban. A kormánytagok viszont nem tudják, kik szerepelnek a listán, és az alapvető információk hiányában nincs ki ellen vizsgálódni – mondta Semjén Zsolt egy írásbeli kérdésre válaszolva.

A kormány nem tudja, hogy kikre vonatkozik az amerikai beutazási tilalom, az adóhivatal elnökének érintettségéről is csak onnan értesült, hogy Vida Ildikó kedden tájékoztatta erről a nemzetgazdasági minisztert – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy írásbeli kérdésre adott válaszában.

A kormányfő helyettese Mesterházy Attila szocialista képviselő érdeklődésére válaszolt, aki a tárcavezetőket is egyenként megkérdezte, hogy az általuk irányított minisztérium vagy az alájuk tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról.

©

Az erre adott tájékoztatásokban a miniszterek azt közlik, nincs tudomásuk arról, hogy az általuk vezetett minisztérium vagy a tárcához tartozó háttérintézmény közszolgálati tisztviselője kapott volna a nagykövetségtől bármilyen értesítést.

Egyedül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy november 4-én kapott tájékoztatást Vida Ildikótól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökétől az amerikai hatóságok személyét érintő intézkedéseiről.

Semjén: Nincs ki ellen vizsgálatot indítani

Semjén Zsolt írásbeli válasza kitér arra, hogy az alapvető információk hiányában, az elmúlt hetek amerikai jelzései alapján nincs ki ellen vizsgálatot indítani. Felhívja a figyelmet arra, hogy a közszolgálati tisztviselők "állítólagos érintettsége is csupán feltételezés".

A róluk szóló törvény kizárólag két esetben ír elő részükre a munkáltatói jogkör gyakorlója felé tájékoztatási kötelességet, és egyik sem vonatkozik más állam vonatkozásában fennálló beutazási korlátozásokra – tudatta a parlamenti honlapon elérhető válaszában a miniszterelnök-helyettes.

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott, szerdán megjelent interjújában ismerte el, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. Közölte, hogy erről levélben értesítették, amelynek tartalmáról tájékoztatta a magyar kormány egyik illetékesét.