Miért veszi meg kerülő úton az állam a Budapest Bankot?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Muszáj trükköt bevetni, mert magas az államadósság. Ezért kellhet egy magyar cégek külföldi terjeszkedését támogatni hivatott céggel megvetetni a bankot.

Első hallásra is furcsa, hogy az a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz a kormány által megvenni szándékozott Budapest Bank (BB) tulajdonosa, amelynek célja magyar vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítése. Tehát valami határon túl megjelenni szándékozó magyar céget kellene pénzelnie a Corvinus Zrt.-nek, alapfeladata nem igazán passzol a Budapest Bank megvételével.

Ennek miértjére az ügyletet bejelentő nemzetgazdasági miniszter nem tért ki. A megfejtés az lehet, hogy az államadóssággal gond van, évek óta magas szinten látszik beragadni, ezért kell bevetni ezt a trükköt.

A Corvinus Zrt. lesz a tulajdonos, amelynek a 100 százalékos tulajdonosa az állami Magyar Fejlesztési Bank. A vételárat (amely nem ismert még, de alighanem sok tízmilliárd forint lehet) a Corvinus az MFB-től származó hitellel fogja teljesíteni. Az MFB pedig kölcsönt vehet fel, vagy kötvényt bocsáthat ki a pénzpiacon. Az MFB statisztikai szempontból nem tartozik a kormányzati körbe (bár jogilag állami bank), ezért ha ő vesz fel hitelt, akkor azt nem kell az államadósságba beszámolni. Ezzel szemben ha mondjuk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lenne a BB tulajdonosa, és így fizetné ki az állam az amerikaiakat, akkor a vételárat állampapír-kibocsátással kellene előteremteni, ami már növelné az államadósságot.