Meghirdették az E.On és GDF ügyfeleit, lecsaphat az állami rezsicég

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Mekh) nyilvános felhívást tett közzé a földgáz egyetemes szolgáltatók körében az engedélye visszavonását kérő két társaság, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. felhasználóinak ellátására. Közben az állami közműszolgáltató közölte, ettől függetlenül is már több tízezer gázfogyasztó kérte az átlépését az állami tulajdonú Főgázhoz.

A felhívásra az egyetemes szolgáltatóknak 20 munkanapjuk van ajánlatot tenni - közölte a Mekh. A beérkező ajánlatok értékelése után a hivatal az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet. 

A Mekh a mérlegelés során előnyben részesítheti a kivonuló egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az E.on vagy a GDF Suez területére.

Amennyiben nem érkezik ajánlat, vagy az energiahivatal nem megfelelőnek ítéli a beérkező ajánlatokat az ellátásbiztonság és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve jelöl ki átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat. Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe - ismételte meg a Mekh.

Abból, hogy az E.On és a GDF Suez visszaadja az egyetemes gázszolgáltatói engedélyét, egyenes út vezet arra, hogy a Főgáz hátán nyújtózkodó nemzeti közműszolgáltató hamarosan egyedül maradhat a szektorban, és így az állami cég lát majd el minden lakossági fogyasztót - írta korábban a hvg.hu.

A látszat azonban csal, mivel a most kialakult helyzetből az is épp ilyen reálisan következhet, hogy véget kell vetni a kormányzati rezsiharcnak, mert különben az állami szolgáltató beleáll a földbe. Korábbi cikkünkben azt is összefoglaltuk, ennek mi a magyarázata.

Szintén csütörtökön az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. közölte, hogy több tízezer gázfogyasztó már megindította átlépését a céghez, amelynek eredményeképpen a gázszolgáltatást biztosító Főgáz Zrt. ügyfeleinek száma elérheti a 900 ezret, ezzel több mint kétmillió állampolgár földgázellátását biztosítja. Hozzátették, hogy az átlépés folyamata nyolc naptól másfél hónapig tarthat.