Végtörlesztés: Kiderült, melyik minisztérium dolgozói kaptak segítséget

Végtörlesztés: Kiderült, melyik minisztérium dolgozói kaptak segítséget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emberi Erőforrások Minisztérium jogelődjénél, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában kapott a legtöbb munkatárs pénzügyi segítséget 2011-ben devizahitel végtörlesztéséhez: a tárcánál 16 ember kapott ehhez munkáltatói kölcsönt - derül ki azokból a válaszokból, amelyek a tárcáktól érkeztek két LMP-s képviselő, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet kérdéseire. Négy olyan tárca van, ahol senkinek sem adtak valamilyen támogatást vagy munkáltatói kölcsönt végtörlesztéshez.

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt válaszolta, hogy sem ő, sem tárcája államtitkárai, főosztályvezetői illetve más vezetői nem kaptak vissza nem térítendő támogatást, kedvezményes vagy kamatmentes hitelt a 2011-es kedvezményes előtörlesztéshez.

A Földművelésügyi Minisztérium jogelődje, a Vidékfejlesztési Minisztérium három főosztályvezető-helyettese és egy osztályvezetője összesen 19 636 000 forint kamatmentes hitelt kapott a 2011-es kedvezményes előtörlesztéshez - derül ki Fazekas Sándor válaszából.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium jogelődjénél, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában munkáltatói döntés alapján 16 munkatárssal írtak alá munkáltatói kölcsönszerződést, közülük 3 vezető beosztású személy volt, konkrétan 1 főosztályvezető és 2 főosztályvezető-helyettes. Állami vezető nem kapott munkáltatói kölcsönt – válaszolta a tárcától Rétvári Bence államtitkár. Vissza nem térítendő támogatást végtörlesztéshez senki sem kapott – tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 4, valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1 vezető beosztású személynek nyújtott, összesen 24 millió forint összegű, kamatmentes hitelt végtörlesztéshez. A gazdasági társaságok igazgatói és igazgatóhelyettesei nem kaptak pénzügyi segítséget devizakölcsönük végtörlesztéshez.

Trócsányi László azt válaszolta, hogy Igazságügyi Minisztérium a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényben 2014. június 6-a óta létezik, így a 2011-es végtörlesztéssel kapcsolatos képviselői kérdés a tárcája vonatkozásában nem értelmezhető. De a jogelőd Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban sem kapott senki segítséget végtörlesztéshez – így tudja a miniszter.

A külügyminisztériumban sem a tárca, sem a háttérintézmények vezető tisztségviselői nem kaptak támogatást a 2011-es, kedvezményes előtörlesztéshez. Ugyanilyen válasz érkezett Pintér Sándor belügyminisztertől is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban két osztályvezető kapott visszatérítendő munkáltatói lakáscélú kölcsönt 2011-ben devizahitel végtörlesztéséhez.