Kínaiak mentik meg a franciákat Angliában?

Kínaiak mentik meg a franciákat Angliában?

Utolsó frissítés:

A brit nukleáris reneszánsz groteszk céltáblává válik: a Hinkley Point C atomerőművi beruházás olyan komoly finanszírozási gondokkal küzd, hogy már bejelentett halasztás csak akkor nem válik véglegessé, ha gyorsan két kínai cég is színre lép.

A Reuters tudta meg, hogy a Hinkley Point C atomerőművi beruházás (melyet az Orbán-kormány korábban előszeretettel vont párhuzamba a magyar Paks II. projekttel az állami támogatás megléte miatt) lassan végveszélybe kerül, és a beruházó EDF talán már csak úgy képes kimászni abból a csávából, amibe az utóbbi években manőverezte magát, hogy gyorsan aláír egy kereskedelmi megállapodást két kínai céggel, melyek kisegítenék őt a pénzszűkéből.

A China General Nuclear Corp. és a China National Nuclear Corp. így akár 30 százalékot is megszerezhetne a 16 milliárd fontos hitellel épülő Hinkley Point C erőműben, de az már biztos, hogy így sem készül el a 2023-ra tervezett indulási időpontra.

Hinkley Point - a C blokk építése jó ideje veszélyben van
©

Mint azt korábban megírtuk, gátló tényező van bővel: a World Nuclear Industry Status Report 2015 (WNISR) jelentésében az egész nukleáris iparágra panaszkodott, azt írtva, hogy világszerte nő az ellenállás az egyébként szükséges új projektekkel szemben is. Megjegyezték: még Kínában is 15 projektre nyomtak emiatt pause-t. Miután pedig a korábban a francia nagysággal azonosított francia atomerőművi potenciált is kikezdte a közgazdaságtan, és a nemzetgyűlés dönthet úgy, hogy 2025-ig drasztikusan csökkentik az atomerőművek részesedését a nemzeti energiamixben, a brit földön dolgozó francia EDF is könnyen juthat majd arra a konklúzra, hogy mégis jobb, ha Hinkley Point C-t soha nem építik meg.