Nem indul el időben a nemzeti kukaholding

Nem indul el időben a nemzeti kukaholding

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csak az állami pénzbeszedési metódus igazán kidolgozott, de egy sor strukturális és tulajdonszerkezeti kérdés még egyáltalán nem tisztázott a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő április 1-jével tervezett beindításával kapcsolatosan. Például az állami szemétholdig működési jogszabálya sincs kész.

Szinte bizonyos, hogy nem kezdi meg a működését a beígért április eleji időpontban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. – írja a Magyar Nemzet. Hiányzik a társaság működését szabályozó kormányrendelet, de nincs kész a 4 millió háztartást kiszolgálni képes számlázási rendszer se, plusz a nemzeti hulladékkezelő társaság szerződéseket sem kötött még az önkormányzatokkal. Nem látszik reálisnak a bolondok napjai indulás.

A napilapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a startra talán július volna inkább elképzelhető időpont, mivel sok problémát rendezni kellene. Azt is, hogy a bevételeket hogy osztanák el, és hogy lehet-e a mostani, meglehetősen bonyolult rendszeren egyszerűsíteni. Ez utóbbira példa, hogy a kormányzati tervek szerint négyoldalú jogviszony jönne létre (a lakos, az állami szemétholding, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között) úgy, hogy a lakó a kukaholdingnak fizetne, amely leosztaná a pénzeket valahogyan a vele szerződésben álló szemétszállító szolgáltatók között.

©

A díjazás a „központ” által meghatározott áron történhetne – ergo: a szektorban hatósági árazást vezetnének be. Az azonban homályos, hogy mi lenne az önkormányzatok további szerepe a rendszerben (pláne, hogy legtöbbjük tulajdonosként a tényleges szemétszállítást végző cégekben is benne van), de az sem tiszta, hogy számlareklamáció esetén kinél milyen eséllyel lehetne majd reklamálnia a lakosnak.

Nem tisztázott a lakosság által felhalmozott szemétszállítási díjtartozások kezelésének kérdése sem – írja a Magyar Nemzet. A szemét súlya után kellene majd fizetni A térfogat helyett súly alapján fizetés bevezetésével kapcsolatosan Schmidt Jenő azt mondta: az nem hatékony, mivel a szemétszállító cégek költségeinek a 75 százaléka állandó kiadás, és csak a negyede függ az elszállított hulladék súlyától, illetve mennyiségétől. Az elnök összességében úgy véli: a készülő állami hulladékszállítási rendszer drágán és alacsony hatásfokkal működik majd.

Hozzászólások