Orbán felcsúti barátja megháromszorozta a vagyonát egy év alatt

Orbán felcsúti barátja megháromszorozta a vagyonát egy év alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nemzet legsikeresebb gázszerelője, Mészáros Lőrinc egy év alatt 15,4 milliárd forinttal növelte a vagyonát, amivel a 31. leggazdagabb magyarnak számít a Napi.hu idei, a 100 leggazdagabb magyart felsoroló listája szerint. A listavezető továbbra is Csányi Sándor, és Demján Sándor is őrzi a helyét a dobogón.

Szépen hozott a konyhára az elmúlt egy év a kormányhoz közel álló embereknek

 – derül ki a Napi.hu 100 leggazdagabb listájából, amit az idén már 15. alkalommal publikáltak.

A kormányhoz közel álló üzletemberek közül először szerepel Andy Vajna, és 44 milliárdos vagyonával egyből a 16. helyre ugrott. Orbán Viktor két jóbarátja, Garancsi István és Mészáros Lőrinc nem új szereplők a listán. Előbbi 24 milliárd forintos vagyonával a 30. helyet foglalja el, ami szép előmenetel a tavalyi 19 milliárdhoz képest, ami a 36. helyre volt elég.

Mészáros Lőrinc
©

Az igazán látványos Mészáros vagyongyarapodása: 2014-ben 7,7 milliárd forinttal szerepelt először a listán, ami a 85. helyre volt elég. Bár tavaly 8,4 milliárdra gyarapodott a vagyona, ez csak a 86. helyet érte, az idei becslés alapján viszont megháromszorozva, 23,8 milliárdra nőtt a vagyona

Új belépőként felkerült a listára Hernádi Zsolt Mol-vezér is, 9,1 milliárdos vagyona a 85. helyet biztosítja neki a 100-as listán. Először szerepel a listán Lázár János ismerőse, idősebb Sánta János is, 7,2 milliárdos vagyonnal a 98. helyet foglalja el.

Orbán régi barátja, Simicska Lajos,

a tavalyi összeveszés ellenére még növelte a vagyonát,

és egy helyet javítva, a 9. leggazdagabbnak számít 83 milliárd forintra becsült vagyonával, a tavalyi 73 milliárd forintos becslés után. Az ő barátja és üzlettársa, Nyerges Zsolt a 20. leggazdagabb magyar 32,5 milliárd forintra becsült vagyonával, tavaly még csak a 24. volt, és 26,3 milliárd forintot saccoltak neki.

Csányi Sándor őrzi a helyét

A magyar toplista élén 2010 óta Csányi Sándor áll. A bankár-agrárvállalkozó-MLSZ elnök vagyonát 2002-ben még csak 15 milliárdra becsülték, ami tavalyig éppen tizenegyszeresére 165 milliárdra nőtt, idén pedig 200 milliárd forintra emelkedett.

Csányinak sokkal több pénze van?

A Forbes tavaly lényegesen mélyebbre látott Csányi Sándor zsebébe, azon a listán a bankvezér 287,9 milliárd forinttal szerepel – az összeállítók számba vették Csányi szingapúri cégeit is. Ezzel egyébként első magyarként felkerült a Forbes dollármilliárdos listájára is. A Forbes kikérte Csányi szingapúri érdekeltségeinek és befektetési alapjának a legfrissebb jelentéseit, ennek alapján azt állították, hogy sokkal nagyobb vagyont tart a Távol-Keleten, mint azt eddig sejtették. A hazai Forbes magazin főszerkesztője, Galambos Márton elmondta, hogy ők kutattak utána Csányi vagyonának, és az adatokat az amerikai Forbes végül befogadta. A bankárt is felkeresték, hogy értesítsék a dologról, de ő nem kommentálta az értesülést.
A Forbes által összeállított tavalyi magyar rangsorban is Csányi az első 287,9 milliárddal, a második Gattyán György 165,4-gyel, a harmadik Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa 157,3 milliárddal, míg Demján Sándor Trigránit-vezér lecsúszott a dobogóról, neki 155,6 milliárdja van. Az 5. és a 6. helyen Széles Gábor 125 milliárddal, illetve Simicska Lajos 112 milliárddal állt a tavalyi Forbes-listában.

A Napi.hu listája idén harmadik alkalommal közöl befolyás rangsort is a vagyoni mellett, és Csányi Sándor eszerint az ország 2. legbefolyásosabb embere. Az első helyen Orbán Viktor áll, a harmadikon  pedig Lázár János. Tavaly is ugyanez volt a sorrend a dobogón.

Simicska Lajos 6 helyet esett a befolyáslistán, és csak a 15.-et kapta meg az értékelőktől, Garancsi István pedig hat pozíciót erősödve a 8. legbefolyásosabb. A tizedik helyre futott be Mészáros Lőrinc.

A vagyon alapján a tavalyi és idei második helyezett Bige László, aki szintén nagy utat tett meg a 2002-es 20 milliárd forinttól, míg a lsita szerint idénre 175 milliárdra gyarapította vagyonát. Tavaly a becsült összeg még 160 milliárd forint volt. A vegyiparban, kereskedelemben és agrárbefektetésein meggazdagodott üzletember befolyása azonban jóval elmarad Csányiétól, csak a 25. helyre teszik.

Jól mehet most Szemereynek

Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás, akinek a cégeiről mostanában sokat szóltak a hírek a jegybanktól kapott támogatások miatt, az 50. leggazdagabb magyarnak számít 15,8 milliárd forintos vagyonnal. Tavaly 12,5 milliárdra becsülték azt, ami a 60. helyre volt elég.

Előtte nem volt ilyen látványos az üzletember előmentele, 2010 és 2014 között 11-12 milliárd forint között mozgott a becsült vagyona.  

 Demján még mindig csúcstartó

A 100 leggazdagabb másfél évtizedes történetében az abszolút csúcsot továbbra is Demján Sándor tartja. Az üzletember vagyona ugyanis már 2008-ban elérte a 300 milliárd forintot, ami akkori árfolyamon 1,2 milliárd eurónak felelt meg. A vagyonát alaposan megtépázhatta a pénzügyi krízis: 2009-ben a felére, 140 milliárd forintra csökkent, majd a mélypontot 2013-ban 90 milliárddal érte el.

Azóta ismét nő, 2016-ban 120 milliárdra becsülik a vagyonát, ami jelentős ugrás a tavalyi 93 milliárdhoz képest. Ezzel most a harmadik helyen szerepel a listán, és a 14. legbefolyásosabb embernek számít.

180 milliárddal gyarapodtak egy év alatt

A Napi.hu listáján szereplők összvagyona idén megközelítette a 2800 milliárd forintot, ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 160 milliárdos emelkedés után). Ez gyakorlatilag a reálnövekedés, ugyanis a vizsgált időszakban nulla közeli volt az infláció Magyarországon. A listára felkerüléshez 6,8 milliárd forintos vagyonra volt szükség, ami 800 millió forinttal haladja meg a múlt évit, illetve 1,5 milliárddal magasabb a 2014-esnél. Az első, 2002-ben megjelent 100-as listára kerüléshez még elég volt 2,5 milliárdos vagyont felmutatni.

Sok az új szereplő a mágnáslistán

Közel 10 milliárd forintos vagyonnal először szerepel a listán Bagaméry István, aki orvosi berendezések gyártásából gazdagodott meg.

Különös új szereplő egy kaposvári cég, az Agro-Centrál Bt. beltagja, Berkes Mihályné. A Napi.hu értesülése szerint az agráiumban működő céget valójában a férje, Berkes Mihály irányítja, mégpedig olyan sikeresen, hogy a bt. saját tőkéje 9,2 milliárd forint, ami alapján a 84. leggazdagabbnak számítanak.

Szintén először jutott a leggazdagabbak közé Csitkovics Tibor és Szekeres István, akik a győri székhelyű takarmánygyártó, az Agrofeed Kft. tulajdonosai 15,6 milliárdos vagyonnal, és egyből az 51. helyen szerepelnek. Ugyancsak a mezőgazdaságból robbant be a lista 86. helyére Kárpáti László, a bajai székhelyű Trigo Kft. tulajdonosa és vezetője is, 9 milliárd forintos vagyonnal.

Idén került fel a listára, a 61. helyre, a szépségiparban ismert Jákob Zoltán is, 12.7 milliárd forintos vagyonnal. Crystal Nails néven futó termékeit 25 országban ismerik és forgalmazzák. Újként szerepel a  75. helyen a BioTechUSA étrendkiegészítők mögött álló Lévai Ferenc és családja is, 10,2 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Virág Attilát a Wizz Air repítette a lista 52. helyére, 15,5 milliárd becsült vagyonnal. Az üzletembernek az Eurohand Zrt.-n keresztül 3,47 százalékos részesedése van a légitársaságban.

Hozzászólások