Energetika: a terület, ahol Orbán koppintott Lázár orrára

Energetika: a terület, ahol Orbán koppintott Lázár orrára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami MVM Magyar Villamos Művek egykori jogi igazgatója, Cseh Tamás Zoltán lehet az energetikáért felelős helyettes államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban – tudta meg a Népszabadság több független forrásból. A lap szerint úgy tűnik, hogy Lázár János elképzelései helyett a miniszterelnök a Seszták Miklós mögé felsorakozó hagyományos energialobbinak engedett.

A 34 éves Cseh Tamás Zoltán 2011-ben jelent meg először az MVM könyveiben leányvállalataik, így a Vértesi Erőmű, valamint a központi vezetékeket üzemeltető Mavir felügyelőbizottsági tagjaként. Az Opten cégadatbázisának tanúsága szerint 2012-től az anyavállalat több jogi pozícióját töltötte be, volt a Főgáz igazgatósági tagja, 2015-ben pedig a paksi atomerőműben felügyelőbizottsági tag – ismerteti a lap.

A Népszabadság kormányközeli forrásai a Cseh Tamás Zoltán személye körül kialakult állítólagos purparléra vezetik vissza a Magyar Közlönyben péntek este váratlanul megjelent kormányrendeletet. Eszerint a kormány megszünteti a Miniszterelnökségen működő nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárságot, amit a nyugdíjba vonuló Németh Lászlóné vezetett. Az e feladatokra már korábban kinevezett kormánybiztos, Bártfai-Mager Andrea munkaszervezetét pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz rendelték. Ez alapján a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és az ENKSZ Első Magyar Közműszolgáltató is átkerül a Miniszterelnökségtől a Seszták Miklós vezette tárcához.

A váltás fél éve lógott a levegőben: az NFM alá tartozó MVM, illetve az erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Mol már tavaly december végén „megfúrta” azt az elképzelést, amely szerint a Miniszterelnökséghez tartozó ENKSZ az Elmű-ÉMÁSZ egyes vagyonelemeinek megvásárlásával az árampiacon is megvesse a lábát. A kormányfő az elmúlt fél évben mérlegelte, hogy Lázár János formabontó elképzeléseit, avagy a Seszták Miklós mögé felsorakozó, hagyományos energialobbit hagyja inkább érvényesülni – olvasható a cikkben.

Bártfai-Mager Andrea kormánybiztossal azonban vitája támadt Cseh Tamás Zoltán személyét illetően, és Orbán Viktor a kormányrendelet kiadására utasított. Lázár Jánosnak nem Cseh személyével szemben akadhattak kifogásai, inkább a lap szerint az ütötte ki nála a biztosítékot, hogy a feladatot ellátó helyettes államtitkár kiválasztásába érdemben nem szólhatott bele. Bártfai-Mager Andreát ­Matolcsy György köréhez sorolják – jegyzi meg a lap.

A kormánybiztosnak szeptember 15-ig kell egy fejlesztési koncepciót letenni az asztalra, az MFB, Magyar Posta és ENKSZ jelenlegi szakembereinek javaslatai előtt is nyitottak, cél a leghatékonyabb felállás kialakítása. Mindazonáltal valószínűsíthető az MVM és a Főgázt is magában foglaló ENKSZ jelentős, akár tulajdonlásban is megtestesülő közeledése.

A lap kereste Cseh Tamás Zoltánt, de nem érte el. Közvetlen környezetéből a kinevezéséről szóló értesülést nem kívánták kommentálni.