Magyarország elbukott több száz milliárd forintnyi áfát

Magyarország elbukott több száz milliárd forintnyi áfát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az uniós tagállamok 159,5 milliárd euró, azaz nagyjából 49,4 ezer milliárd forint áfabevételtől estek el 2014-ben - figyelmeztetett kedden az Európai Bizottság. Magyarország abban az évben 651 milliárd forintnyi áfát nem tudott beszedni.

A 2014-es áfahiány 2,5 milliárd euróval kisebb, mint az egy évvel korábbi, az egyes tagországok között viszont továbbra is hatalmas különbségek mutatkoznak.

Az adatok 18 tagállam, köztük Magyarország esetében mutatnak javulást, de hazánkban a bizottság átal közölt adatok szerint így sem tudták beszedni a várt áfabevételek 17,95 százalékát, azaz 2,1 milliárd eurót (651 milliárd forintot).

Az áfabevétel-kiesés aránya Romániában volt a legmagasabb, itt a várt bevételek 37,9 százalékát nem sikerült beszedni. A skála másik végén Svédország található, ahol ez 1,2 százalék. Abszolút értékben a legnagyobb bevételkiesést Olaszország könyvelhette el 36,9 milliárd euróval, a legalacsonyabbat pedig Luxemburg 147 millió euróval.

A bizottság szerint több rövid távú intézkedés is született a probléma orvoslására, a jelentésből azonban kiderült, hogy bár javult a helyzet, valódi előrelépés csak akkor érhető el, ha a "tagállamoknak sikerül megállapodniuk egy egyszerűbb, csalásbiztosabb és vállalkozásbarátabb rendszer kialakításáról".

"Tagállamaink több tízmilliárd euró bevételtől esnek el, ha nem tudják beszedni a nekik járó áfát. Ez elfogadhatatlan. A jelenlegi rendszer sajnálatos módon nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel az áfacsalás és az áfa hibás kiszámítása problémájának megoldására, és egyértelmű, hogy a számok maguktól nem fognak javulni. Most a tagállamokon a sor, hogy mihamarabb megegyezzenek a bizottság által az idei év folyamán felvázolt csalásbiztos uniós áfarendszer kialakításáról" - írta közleményében Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi uniós biztos.