Amerikai és brit büntetés a Deutsche Banknak orosz pénzmosási ügyben

Amerikai és brit büntetés a Deutsche Banknak orosz pénzmosási ügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

630 millió dollárt fizet ki Németország egykori büszkesége egy-egy amerikai és brit pénzügyi ellenőrző hatóságnak, mert a Deutsche Bank moszkvai irodáján keresztül több milliárd rubelt mostak tisztára New Yorkban és Londonban.

A Deutsche Bank kálváriája ezzel még nem ér véget, a Fed és a washingtoni igazságügyi minisztérium is vizsgálja az orosz pénzmosás ügyét. Mindez összefügg az Oroszország elleni szankciókkal is: Donald Trump korábbi nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy enyhíteni kívánja azokat, de a washingtoni kongresszus ellenzi ezt. John McCain republikánus szenátor, aki a szilvesztert Ukrajnában töltötte, megfenyegette Trump elnököt: ha rendelettel enyhíti vagy meg is szünteti a szankciókat Oroszország ellen, akkor ő törvényjavaslatot terjeszt be a washingtoni kongresszus elé. Egy megszavazott törvényt pedig még az elnök is csak nagyon nehezen bírálhat felül.

A tükör által homályosan ...

A New York-i és londoni pénzügyi hatóság az úgynevezett „mirror trade”, vagyis a tükörügyletek után érdeklődött. Ennek az a lényege, hogy a befektető rubelben köt üzletet Moszkvában, de ugyanez megjelenik New Yorkban vagy Londonban dollárban, illetve fontban. Oroszországból így síboltak ki milliárdokat az elmúlt években. A Deutsche Bank, melynek irodái már régóta működnek Moszkvában, New Yorkban és Londonban, ideális partner volt ehhez – írja a párizsi Le Monde.

A vizsgálat végül csak az ellenőrzés hiányát állapította meg és nem valamiféle bűnrészességet. A New York-i pénzügyi hatóság elnök asszonya közölte: az ilyen pénzmosás nemcsak azért veszélyes, mert zavart okozhat a nemzetközi pénzügyi rendszerben, hanem azért is, mert illegális célokra is felhasználhatják az így tisztára mosott pénzeket. Tehát például a terroristák is így juthatnak pénzhez. Éppen ezért vizsgálódik a washingtoni igazságügyi minisztérium, mely korábban hatalmas pénzbüntetéssel sújtotta a Deutsche Bankot még a 2008-as subprime botrány miatt.

A Fed, vagyis a központi bank pedig arra kíváncsi: milyen haszna volt a pénzmosásból a Deutsche Banknak? A német bank egyébként hosszú idő után most először mutatott ki nyereséget, és abban reménykedett, hogy végképp maga mögött tudhatja a kínos amerikai és brit vizsgálatokat. Nem így történt.

Hozzászólások