Mészáros Lőrinc fenséges üdülőhelyet csinált magának a tóból, ami korábban mindenkié volt

Mészáros Lőrinc fenséges üdülőhelyet csinált magának a tóból, ami korábban mindenkié volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Biztonsági szolgálat, sötétített ablakú autó és térfigyelő kamera vigyázza ma azt a tavat, amelyet három éve szerzett meg a felcsúti milliárdos cége. A terület korábban is magántulajdonban volt, de a helyiek használhatták. Azóta ugyan zárt területet lett, de legalább szépen felújították.

A helyiek már nem járhatnak a bicskei tóhoz, amelyet 2014-ben szerzett meg Mészáros Lőrinc egyik agrárcége, a Búzakalász 66 Kft. – adta hírül a Magyar Narancs online. A felcsúti polgármester és Magyarország leggyorsabban vagyonosodó milliárdosa azóta igazi luxus üdülőhelyet faragott a horgásztóból.

A Búzakalász 66 Kft. az után vette meg a területet, hogy csődbe ment a hatalmas ingatlanegyüttest korábban birtokló Oak Valley Ingatlanforgalmazó és -fejlesztő Kft.-t. A bedőlt cég korábban golfközpontot, üdülőfalut és lakásokat épített volna a tó köré, ehelyett jött a felszámolás. A 170 hektáros birtokot, amelynek egy része Bicske belterületének számít, 2012-ben 2,8 milliárdért hirdették meg.

A terület része az a több mint 45 hektár is – benne a képen látható tóval –, amelyet Mészárosék kerítéssel zártak el. A környéken Erőmű-tóként emlegetett víz ugyan korábban is magántulajdonban volt, a helyiek közül mégis sokan sétáltak, bicikliztek körülötte, és a tulajdonos engedélyével működött ott egy horgászegyesület is. A felcsúti polgármester érkezésével ez a lehetőség megszűnt: kiszorultak a bicskeiek és a horgászok is.

A bicskei önkormányzat éppen az után – 2015. januártól – törölte el a négyzetméterenkénti 50 forintnyi (hektáronként 500 ezer forintos) telekadót, hogy Mészáros Lőrinc birtokon belül került, de az atv.hu információi szerint elvileg Mészáros cégének is kellett még telekadót fizetnie.

©

A körbekerített területet ma biztonsági szolgálat és térfigyelő kamera őrzi, a lap újságírói ott jártukkor többször láttak feltűnő autókat, bejutni nem tudtak. Amikor nem a főbejáraton, hanem a kerítéshez vezető földúton próbálkoztak, a túloldalon egy sötétített ablakú autó várakozott, amelyből nem szállt ki senki, de el sem mozdultak onnan, amíg az újságírók ott voltak. Egy harmadik, hátsó úton próbálkozva pedig egy motor került az újságírók hátába, amellyel csak akkor hajtottak el, amikor ők is visszafelé indultak. Így tehát, mivel bejutni nem volt esélyük, a levegőből fotózták le a birtokot, és a következők derültek ki.

A tó környéke az elmúlt három évben jelentős változásokon ment át helyiek információi szerint.

Hol mindenhol pihenhet Mészáros Lőrinc?

Hozzászólások