Tetszett a cikk?

Milyen munkakörbe keresnek dolgozókat a hazai cégek? Milyen állásokat keresnek a magyarok? A Jobline.hu adataiból látszik: a kereslet és a kínálat nem mindig találkozik a munkaerőpiacon.

Ugyan informatikusból keresnek a legtöbbet a cégek, ám az IT és telekommunikációs szakembereknél is nagyobb igény van a fizikai szakmunkát végzőkre – derül ki a Jobline.hu összesítéséből. Az álláskereső portál az utolsó három év adatait vetette össze, és ebből az látszik: ahogy 2015-ben, úgy idén is az IT, telekommunikáció kategóriában adták fel a legtöbb álláshirdetést. Idén szeptember végéig ez az összes hirdetés 17,4 százalékát jelentette.

2016-ban a szakmunka, fizikai munka kategória tudta beelőzni az IT-t, ez idén a harmadik helyre szorult, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne kereslet az iparban dolgozók iránt. Ha hozzátesszük a gyártás, műszaki terület kategóriát, a két területre már az összes hirdetés 28,9 százalékánál kerestek idén munkatársat, akárcsak 2016-ban.

©

De hol van a kereskedelem? – tehetjük fel a kérdést az elmúlt hónapok hírei után. A helyzet az, hogy az értékesítés, kereskedelem kategória a Jobline.hu-nál 2017-ben már a hatodik helyre szorult, a hirdetéseknek mindössze 5,8 százalékát adták fel ilyen állásokra. Tavaly ez az arány még 6,7 százalék volt, két éve pedig 12,5 százalék.

Tény, hogy mára megállt a munkaerő elvándorlása az ágazatból, és bár a nagy láncok még mindig bőszen hirdetnek, a Jobline.hu-n található ajánlatok jelentős része nem áruházláncoktól érkezik, hanem sales vagy értékesítés területre, netán ingatlanközvetítésre keresnek embert.

A kereskedelemhez köthető azonban az is, hogy egyre nagyobb a kereslet a logisztika, beszerzés területen dolgozók iránt. Ide tartoznak a raktárosokon túl az egyre fontosabb szerepet betöltő házhoz szállításnál a sofőrök is. 2017-ben már a Jobline.hu hirdetéseinek 8,7 százalékánál ilyen területre kerestek munkatársat.

Fokozatosan csökken ugyanakkor a szolgáltatóközpontok (SSC) és az ügyfélszolgálatok, call centerek hirdetéseinek száma: amíg két éve még a hirdetett állások 11 százaléka ide szólt, idén már csak 8,4 százalék volt ez az arány. A cégek a jelek szerint máshol (közösségi média, egyetemek) próbálkoznak a nyelveket beszélők elérésével.

©

Egészen más a kép, ha a hirdetett munkaköröket nézzük. Itt a legnépszerűbb kategória évek óta az adatrögzítő/adminisztrátor, a második helyen azonban változás történt az idén. Amíg korábban a titkár(nő)t kerestek a cégek a második legnagyobb számban, 2017 első kilenc hónapjában a második legkeresettebbé a pénzügyi ügyintézők léptek elő, és csak ezt a munkakört követi a titkár/titkárnőé. A sor a recepciósokkal és a könyvelőkkel folytatódik – utóbbi kategória az elmúlt években fel sem tűnt a listában.

Megnéztük a kínált állások földrajzi eloszlását is. A hirdetések nagyjából fele budapesti munkavégzésre szól, itt a hirdetések több mint negyedében IT- vagy telekommunikációs szakembert keresnek. Bár a jelenleg futó hirdetések mindössze két százaléka ajánl külföldi munkavégzést, a hirdetések több mint felénél elvárnak valamilyen nyelvismeretet. (Más kérdés, hogy találtunk olyan külföldi álláshirdetést is, ahol nem elvárás, hogy a jelentkező beszéljen idegen nyelvet.)

©

Az álláshirdetések legnagyobb része teljes állásra szól: az aktuális hirdetések csupán 3 százaléka részmunkaidős, távmunka pedig ennél is kevesebb található a portálon. Mindez megerősíti azt, hogy a magyarországi cégek még mindig csak 8 órás munkahelyben gondolkoznak, az atipikus foglalkoztatási formák nem nyertek teret. (Amíg a részmunkaidőben alkalmazottak aránya 2015-ben 20 százalék volt az EU-ban, nálunk még a 6 százalékot sem érte el, ráadásul folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott.)

Feltűnő, hogy a Jobline.hu-n található állásajánlatok és a hirdetésekre jelentkezők érdeklődése nem feltétlenül egyezik.

A legnagyobb különbség a kereslet és kínálat között az IT területen látható. Amíg a hirdetések 17,4 százaléka erre a területre irányul, a jelentkezéseknek mindössze az 5,8 százaléka – igaz, két éve ez az arány ennél is kisebb, 4,3 százalék volt.

A sokat emlegetett értékesítés, kereskedelem az álláskeresők körében is veszített népszerűségéből az utóbbi években. Amíg 2015-ben még a jelentkezések 13,9 százaléka irányult ilyen területre, 2017-ben már csak 10,4 százalék. A legnépszerűbb kategóriában viszont nincs változás: az adminisztráció, asszisztencia jellegű állások teszik ki a jobline-os jelentkezések nagyjából ötödét – idén októberig egészen pontosan a 20,6 százalékát.

©

A második legnépszerűbb, ahogy tavaly, úgy idén is a szakmunka, fizikai munka. Ám amíg tavaly még a jelentkezések 13,2 százalékát tették ki ezek, idén csak 11,3 százalékot.

A legkeresettebb állásoknál már egészen más a lista. Az egy hirdetésre jutó jelentkezők számát tekintve 2015-ben az oktatás, képzés kategória lett a rekorder. Idén az ilyen állások csak az ötödik legtöbb jelentkezőt vonzották már. Az első helyen – 2016-hoz hasonlóan – az adminisztráció, asszisztencia kategória került, ezt a menedzsment, felsővezetés követi. Vagyis egy asszisztensi állásra többen jelentkeznek, mint főnöknek.

©

A munkaköröket tekintve is hasonló a kép: mindhárom évben a legnépszerűbb az adatrögzítő/adminisztrátor volt, ezt korábban az értékesítés követte, idén pedig az ügyfélszolgálati munkatárs. További változás az előző évekhez képest, hogy a legtöbb jelentkezőt megmozgató munkakörök között már nincs a betanított munkásé: az első hatban csak irodai és kereskedelmi állásokat találunk.

Az IT-állások iránti alacsony kereslet magyarázhatja azt, hogy az ilyen álláshirdetésekre jelentkeznek átlagosan a legkevesebben, a lista utolsó, 24. helyén található ez a kategória mindhárom évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!