szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kételkednek abban, hogy a Liga és az Öt Csillag koalíciója képes lesz tartani a kitűzött hiánycélt.

Négy és fél éves csúcsra emelkedett az olasz államkötvények hozama, miután az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki az új költségvetési tervezet miatt – írja a Financial Times. A tízéves papírokkal jelenleg 3,63 százalékos kamattal kereskednek, ez 308 bázisponttal magasabb a német kötvények hozamánál.

Brüsszel még pénteken szólította fel a római kormányt arra, hogy az uniós szabályokat és a bizottságnak tett vállalásait tiszteletben tartva alakítsa ki többéves javaslatát. Az olasz kormány október 15-ig kapott határidőt a végső javaslat kidolgozására, eljárást csak ennek ismeretében indítanak.

Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes mindenesestre visszatámadt: a politikus a hétvégén arról beszélt, hogy Európa ellenségei Brüsszel bunkerében bújkálnak, és hogy Juncker bizottsági elnök, illetve Pierre Moscovici gazdasági ügyekért felelős biztos csak félelmet és munkaerőpiaci bizonytalanságot hoztak Európának.

A Giuseppe Conte kormányfő által ismertetett tervezet szerint jövőre 2,4 százalékra csökkentené Róma a deficitet, korábban 1,6 százalék volt a cél. Elemzők viszont abban is kételkednek, hogy a 3 százalékos határérték alá tud jutni Olaszország például az olyan intézkedések miatt, mint a tervezett alapjövedelem, vagy a hatóságok létszámának növelése.

Olaszországban ez az extra magas államadósság további növekedését jelentheti. A GDP-hez viszonyítva már a 130 százalékot is meghaladja az adósság szintje, ez Görögország után a legmagasabb az euróövezetben. A hozamemelkedés már drágább finanszírozást jelent. Brüsszel és a piacok pedig attól tartanak, hogy ha fenntarthatatlanná válik az adósság finanszírozása, az magával ránthatja az euróövezetet is, hiszen az olasz gazdaság megmentéséhez jóval több pénzre lenne szükség, mint a görög esetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?