szerző:
hvg.hu

A légitársaság mindent tagad, de a Wall Street Journal (WSJ) bírósági iratokra és a meggyilkolt üzletember ismerőseire hivatkozva azt írja, hogy Nyikolaj Gluskov komoly leleplezésre készült.

A WSJ információi szerint az egykor az Aeroflot vezetőségében dolgozó (a vezérigazgató helyettese volt), a távollétében Moszkvában korrupció miatt elítélt Gluskov egyrészt a saját ártatlanságát akarta bebizonyítani, másrészt a légitársaság és az orosz titkosszolgálatok szoros viszonyáról tett volna vallomást az előzetes bírósági meghallgatáson.

A WSJ megszólaltatta  Alekszandr Litvinyeko özvegyét, Marinát (Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat, az FSZB kiugrott tisztje 12 éve halt meg Londonban. Litvinyenko előbb rosszul lett, majd kórházba került, s szinte csak a véletlenen múlott, hogy kiderült: radioaktív polóniumizotóppal mérgezték meg. Moszkva akkor is tagadta a vádakat – pedig Londonban megnevezték az állítólagos elkövetőt, Andrej Lugovojt is, aki amerre járt Európában, radioaktív nyomokat hagyott maga után). A nőnek a férfi arról mesélt, hogy az Aeroflot volt a külföldön dolgozó orosz titkosszolgálatok egyik legfontosabb eszköze. A légitársaság nemzetközi irodahálózatát a szovjet időktől kezdve használták "szolgálati" célokra, a járatokon szállították a fizetéseket és a titkos küldeményeket.

A WSJ birtokába került bírósági papírok szerint Gluskov arról nyilatkozott, hogy az Aeroflot 15 ezres állományból 3,5 ezer (!) ember dolgozott titkosszolgálati fedésben. A lap idézi a légitársaság képviselőjét, Andrej Szorgint, aki mindent cáfolt és közölte: az Aeroflot soha nem volt az orosz titkosszolgálatok pénztárosa. Gluskovot pedig csalónak nevezte, aki lebukott, a bíróság pedig elítélte.

A brit rendőrség  gyilkosságként kezeli Nyikolaj Gluskov márciusi halálát. A délnyugat-londoni otthonában holtan talált 68 éves férfi nyakán fojtogatás nyomait találták.

Gluskov hosszú ideig együtt üzletelt Berezovszkijjal, s hazájában börtönbüntetésre ítélték, amiért az Aeroflot légitársaság igazgató-helyetteseként állítólag több mint százmillió dollárnyi összeget sikkasztott. Gluskov tagadta a vádakat, és politikai hátsó szándékot sejtett elítélése mögött – emlékeztet az interfax.ru.

Gluskov Vlagyimir Putyin ellenfelének számított, a több mint egy évtizede Nagy-Britanniában élő üzletember a 2013-ban gyanús körülmények között elhunyt Borisz Berezovszkij barátja volt, s többször is tanúskodott azokban a perekben, amelyeket Berezovszkij indított a Putyin-hű milliárdosként számon tartott Roman Abramovics ellen indított.

Amikor Berezovszkij – legalábbis a hivatalos változat szerint – 2013-ban öngyilkosságot követett el, Gluskov közölte: biztos abban, hogy barátját meggyilkolták. „Egészen más információim vannak, mint amelyeket a média közölt” – mondta akkor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában