szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank nem tud róla, a rendőrség nem nyomoz.

Az Index úgy értesült, hogy a pénzügyi felügyelet egyik munkatársa szólt egy ismerősének, ha van pénze Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás NHB Növekedési Hitel Bankjában, vegye ki gyorsan, még azelőtt, hogy a Magyar Nemzeti Bank visszavonja a pénzintézet engedélyét. A lapot az egyik olvasó értesítette, miután a felügyeletnél dolgozó ismerőse március 14-én (vagyis a végelszámolásról szóló MNB-határozat napján) délelőtt a következő üzenetet küldte neki Viberen:

Ha van valamid az NHB-ban vedd ki most! Azonnal!

Az olvasó nem tartott pénzt a bankban, mint mondta, a felügyelet munkatársa azért gondolhatta, hogy igen, mert korábban munkaügyben járt ott.

Az ügyben feljelentés is történt, de a rendőrség nem látta indokoltnak, hogy nyomozást indítson. Ezt két dologgal indokolta:

  1. nem bűncselekmény az NHB-ra vonatkozó Viber-üzenet,
  2. a feljelentőnek nem volt pénze az NHB-ban, ezért a cselekmény nem volt alkalmas sem károkozásra, sem előnyszerzésre.

A jegybank sajtóosztálya pedig azt közölte, hogy

az MNB semmilyen információval nem rendelkezik a feltett kérdések kapcsán. Amennyiben ilyen információ jutna a jegybank tudomására, az MNB természetesen haladéktalanul kivizsgálná az ügyet.

Márciusban indult az NHB végelszámolása, a csődbe ment bankban több tízmilliárd forintnyi vagyon ragadt bent. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 3,9 milliárd forint összegben kártalanította a 756 betétest, de így is bent ragadt 19,2 milliárd forint. Ez az összeg 9 magánszemélyhez és 49 vállalati betéteshez tartozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Hiába ígér egyszerűbb áfabevallást a kormány, több munka lesz vele – állítják az adótanácsadók

Hiába ígér egyszerűbb áfabevallást a kormány, több munka lesz vele – állítják az adótanácsadók