Matolcsy: Hullámokon lovagolni jó

Matolcsy: Hullámokon lovagolni jó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az MNB-elnök legújabb írása szerint Magyarországon is egyenlőtlen a társadalom vagyoni és jövedelmi helyzete.

Írogatós kedvében van Matolcsy György MNB-elnök. És ha ír, akkor ősi mexikói mondással vezeti fel azt. Június elején ugyanis azt írtuk, hogy Matolcsy szerint 2030-ra mi mindenben leszünk világelsők. Akkor az ősi mexikói mondás az volt, hogy:

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk…

Most megjelent írásában is ezt a mondatot választotta Matolcsy, de most arról értekezik, hogy hullámokon lovagolni jó.

„Hullámokon lovagolni jó…

Miért is ne ülhetnénk rá azokra…

…a hullámokra, amelyek a fejlettség és gazdagság felé visznek?”

Ezekkel a gondolatokkal vezeti fel Matolcsy György a Növekedés.hu oldalán megjelent írást, amiben kifejti, hogy Magyarországon is egyenlőtlen a társadalom vagyoni és jövedelmi helyzete: a tehetősebb fele a vagyon 91 százalékát, a másik fele a 9 százalékát birtokolja.

Mintha a második fele a társadalomnak reménytelen helyzetben lenne a felemelkedés terén. Az első fele is mintha hasonló helyzetben lenne, ha a gazdag európai országokkal hasonlítjuk össze magunkat. Majdnem, de szerencsére mégsem – állítja.

Matolcsy szerint századunk nagy hullámai valójában azoknak kedveznek, akik ma lent vannak, akiknek semmijük sincs, de felfelé törnek. A fejlődés pedig új erőforrást használ, a tudást. A jegybankelnök szerint a növekedés új üzemanyaga az adat, ráadásul „mindenki adatforrás, ezért mindenki fontossá vált. Az államnak kell olyan szabályozást alkotnia, amikor minden magyar részesedhet az adatainak felhasználásából származó haszonból. Szabályozzunk okosan!”

A jegybankelnök szerint szét kell nézni, biztos jönnek hullámok felénk, amit meg lehet lovagolni. „Fektessünk be nagyvárosainkba, egy 4 milliós Budapestbe, a Kárpát-medencébe és a Visegrádi 4-6 országba. Sőt, új kalandozási terünk már kiterjed Olaszországra, Lengyelországra és Bajorországra is!”

Írásában úgy fogalmaz, „újhullámos törzsek alakulnak: lépjünk be egybe, sokba. Lépjünk be a gyermeket vállalók, az egészséges életmódot választók, az állandóan tanulók, a világlátók és a kalandozók, de főként a bizakodók és kitartók törzseibe! Az új törzsek a legerősebb új hullámok, együtt minden sikerülhet!”

Bejegyzése végén Richard Bransont idéz:

Ne féljünk lovagolni a hullámokon, mert „Nem a szabályok követésével tanulsz meg járni. A gyakorlással és az esésekkel tanulod meg igazán.”

Hozzászólások