szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Az UNESCO-nak nagyon nem tetszik, amit a kormány a világörökségi helyszínekkel, például a Budai Várral csinál, így kérdés az, hogy mire készülnek a szintén annak számító Andrássy úton, ahol szerzett már ingatlant a Miniszterelnökség, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is.

Az Andrássy út felújítása, gyalogosbarát átalakítása és forgalomcsillapítása is része volt Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester tavaly november 18-án kötött megállapodásának – vette észre a hvg.hu a fővárosi önkormányzat honlapjára feltöltött projektlistában.

Arról a megállapodásról van szó, amelynek keretében Tarlós István vállalta, hogy újraindul a főpolgármesteri címért, cserébe a kormány forrásokat ígért több fejlesztésre (például a 3-as metró felújításának befejezésére), illetve létrehozták a Közfejlesztések Tanácsát, ahol a kabinet és a városvezetés együtt készíti elő a jövőbeli nagyberuházásokat.

Valamiért nem beszélnek róla

Az Andrássy út felbukkanása a listán több okból meglepő. A megállapodás után és azóta sem jelentették be, hogy bármire készülnének ott, ez pedig szokatlan, hiszen például a kisföldalatti kocsijainak cseréjét 2011 óta újra és újra bejelentették, 2019 közepére jutottunk el oda, hogy kiírták a közbeszerzést a prototípusok tervezésének előkészítésére. Hogy ennyire hallgattak az Andrássy útról, az szokatlan azért is, mert Tarlós István választás előtt áll, a kampányban nyilván az összes, akármilyen fázisban lévő beruházás jól jön. Kivéve persze, ha valami komolyabb forgalomcsillapítást terveznek, amivel nem akarják borzolni az autósoknak a nyári útfelújítások miatt amúgy is megtépázott idegeit az önkormányzati választások előtt.

A felújításról/átalakításról a tavaly novemberi megállapodás előtt sem esett egy szó sem, a nemrég véleményezésre kiadott 2030-ig szóló Mobilitási Tervben (leánykori nevén: Balázs Mór-terv) sem említették.

A projekt részleteiről az unszolásunkra sem nyilatkoznak, a Miniszterelnökség egyáltalán nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire, az önkormányzattól annyit közöltek, hogy az ügyben „nincs új fejlemény”, de ha lesz, adnak tájékoztatást. Azt sem árulták el, az Andrássy út a miniszterelnök vagy a főpolgármester kezdeményezésére került fel a listára.

Több mint 20 éve volt az utolsó felújítás

A projektlistában az Andrássy út a Lánchíd, a Váralagút és a környező közterületek fejlesztésével együtt szerepel, ezek már folyamatban vannak, kiírták a közbeszerzéseket a tervezési munkákra. Az út fejlesztése amúgy illeszkedne a Lánchíd körüli átalakításokhoz, azoknak ugyanis része a József Attila utca felújítása (bár a Clark Ádám térrel és a Széchenyi térrel szemben egyelőre csak megvalósíthatósági tanulmány készül), ennek folytatása az Andrássy.

©

A sugárút a kormány új keletű turizmusfejlesztési nekibuzdulásába is illeszkedne, önmagában véve patinás, turistacsalogató közterület, amely a Hősök terét és az épp múzeumosítás és rendezés alatt álló Városligetet kapcsolja össze az Erzsébet térrel. A József Attila utcával és a Lánchíddal együtt a Ligettől a Budai Várig tartó korridort alkot.

Az Andrássy jelenleg a legélhetőbb része ennek a folyosónak, az Erzsébet tértől az Oktogonig szélesnek mondható járdával és kerékpársávval, az Oktogontól kifelé irányonként két járdával, köztük a minimális forgalmú szervizúttal. Mondjuk a szervizutak gyakorlatilag parkolóként funkcionálnak, illetve 2014 óta kerékpárútként, elválasztva egymástól az úttest melletti sétányt és az utat szegélyező házak menti járdát, ehhez a felosztáshoz nem feltétlenül lenne ördögtől való hozzányúlni. Sőt az sem egyértelmű, az Oktogontól befelé futó útszakaszon szükség van-e a parkolósávra, vagy lehetne-e azt a felületet jobban hasznosítani.

Az Andrássyn az utolsó felújítás a földalatti felújításával együtt több körben 1987 és 1996 között zajlott, különösebb forgalmi beavatkozások se akkor, se azóta nem történtek. 2012-ben az Oktogonon belüli részen megcserélték a kerékpársávot és a parkolósávot, a parkoló autók jobb oldalán vezetett sáv ugyanis veszélyes volt, 2014-ben pedig az Oktogontól kifelé lekerült a kerékpárút a sétányról.

©

 2019. július 15-19. között az Oktogon belüli szakaszon 8 balesetveszélyes, beteg fát cserél le a Főkert.

Világörökségi helyszín

Kérdés persze, pontosan mihez akarnak kezdeni az Andrássyval, az út ugyanis 2002 óta világörökségi helyszín, ahogy a Budai Vár és a Duna-partok. A kormány viszonya pedig enyhén szólva nem felhőtlen a besorolásért felelős UNESCO-val.

©

A szervezet jelentése aggasztónak találta a Várban zajló beruházásokat és a városligeti építkezéseket is (a Liget épp az Andrássy történelmi környezeteként élvez védettséget). Az UNESCO Világörökség Bizottsága július elején hagyta jóvá a Magyarországra vonatkozó szigorú határozatot. Az anyagban belengetik a budapesti helyszínek világörökségi veszélyeztetettségi listára helyezését, ez után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet.

Az elfogadott tervezet alapján fél évet kapott a magyar kormány, hogy valamennyire rendet csináljon a budapesti világörökségi helyszínek kapcsán. Ha ez nem sikerül, és a jövő év február 1-ig leadandó beszámolót nem találja kielégítőnek a nemzetközi szervezet, akkor a budapesti helyszín felkerül a veszélyeztetett örökségi listára.

A kormány egyelőre sem a Liget-projektet, sem pedig a Budai Várban folyó építkezéseket nem állítja le az UNESCO kifogásai miatt. A Miniszterelnökség azt közölte, hogy szerintük tárgyalás útján rendezni lehet a kritikákat.

Az MSZP-s ingatlanmutyitól a NER-lovagokig

Nem mellékes kérdés az sem, hogy az Andrássy út a főpolgármester vagy a miniszterelnök kezdeményezésére került-e bele a megállapodásba: az elmúlt hónapok és évek számos új beköltözőt láttak az Andrássyn, közülük sokan kötődnek a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez, miközben természetesen van rá esély, hogy a két dolognak a világon semmi köze egymáshoz. Mindenesetre 2019 tavaszán került ki az Andrássy út 70-es számra a „Miniszterelnökség” tábla – írta meg az Átlátszó. Az ingatlan megvásárlására a kormány 2018-ban 4 milliárd forintot csoportosított át, előző tulajdonosa 1,7 milliárdos értéken tartotta nyilván a könyveiben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, „egy minisztériumi osztály számára” kerestek helyet.

Andrássy út 43
©

Orbán Viktor veje, Tiborcz István 2017 nyarán az Andrássy 43.-ban vásárolt meg egy majdnem teljes emeletet. A hely eredetileg a BDPST Zrt. nevű ingatlanos cég központja lett volna, de a két megvásárolt lakás egy másik Tibocz-cég, a Downtown Development Kft. tulajdonába került 2017 őszén.

Az Andrássy 59. az Appeninn Holdingon keresztül került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe. Az egykori Andrássy-palota, mai nevén Dávid-ház a Plaza House Kft. közel 2,2 milliárd forintos felvásárlásával váltott gazdát. Az ügylet finanszírozásához a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 622 millió forint kölcsönt adott, majd maga is beköltöztette székhelyét az épületbe. 2018. augusztusban aztán Tiborcz István bevásárolta magát az Appeninn Holdingba, így lényegében ötödrészben a Dávid-háznak is tulajdonosa lett.

Weiss Manfréd egykori sugárúti villáját, a 116-os szám alattit Paár Attila cége, a West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. vette meg 2017. februárban. Ez ugyanaz a társaság, amelyik az európai uniós csalás elleni hivatal célkeresztjébe került Elios Zrt.-ből kivásárolta Tiborcz István érdekeltségét. Tiborcz BDPST-je októberben jelentette be, hogy az alapfalakig lebontja, majd butikhotellé alakítja át az Andrássy út 116-ot.

A lista hosszan folytatható, van ingatlanprojektje az Andrássyn Garancsi Istvánnak, Csányi Sándornak, Hernádi Zsoltnak és Schmidt Máriának is – ezeket a 24.hu gyűjtötte csokorba.

Az Andrássy utat persze nem a NER fedezte fel magának először. A terézvárosi önkormányzat még a kétezres évek elején gyanús körülmények közt (mármint gyanúsan olcsón) adott túl több ingatlanon, köztük az Andrássy út 21., 23., 35 és 45. szám alatti palotákon. Az ügyben a rendőrség nyomozott, aztán a nyomozást leállították, majd részben újraindították. Az Andrássy út 3. és 47. alatti épületek ügyében Fürst György MSZP-s alpolgármester első fokon két év felfüggesztett börtönt és 70 millió forint pénzbüntetést kapott, a pénzbüntetést másodfokon elengedte a bíróság.

Az ingatlanmutyival kapcsolatos eljárások mind a mai napig nem értek véget, 2018 őszén Fővárosi Főügyészség a két értékbecslővel mint bűnsegédekkel szemben különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyújtott be vádiratot a fővárosi törvényszékre.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Szájer-ügy: Egy éve körözik a brüsszeli szexpartit szervező férfit a lengyel ellenzéki lap szerint

Szájer-ügy: Egy éve körözik a brüsszeli szexpartit szervező férfit a lengyel ellenzéki lap szerint