Az MSZP-kormányokra mutogat a minisztérium a MÁV késései miatt

Az MSZP-kormányokra mutogat a minisztérium a MÁV késései miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az államtitkár válaszából azért kiderül, hogy pályafelújításokkal és új vonatok vásárlásával lehetett volna ezen javítani.

A 2010 előtti időszakot okolja a kormány a MÁV teljesítménye miatt – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárának, Schanda Tamásnak egy írásbeli kérdésre adott válaszából. A DK-s Arató Gergely érdeklődött a tárcánál arról, hogy meddig él vissza a vasúttársaság az utasok türelmével, mikor lesz európai színvonalú a szolgáltatás.

Az ITM nevében Schanda Tamás válaszolt, aki a 2010 előtti kormányok munkájával indokolta a problémákat. Azt írta: "az elmúlt évek elsődleges feladata az volt, hogy a 2010 előtti kormányok felelőtlen gazdálkodásának súlyos következményeit érdemben enhyítsük. A MÁV-csoport korábban 300 milliárd forintos csúcsértéket is elérő adósságállományát 2019 közepére a tizedére szorítottuk vissza."

Schanda emelett azt is írta, hogy jelentős beruházások is történtek, a késések csökkentését pedig leginkább a pályafejlesztések szolgálják, illetve megemlítette, hogy 2019-re Rákospalota-Újpest állomásnál, valamint a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest közti szakaszon ütemezték be a sebességkorlátozások felszámolását.

Az egyik legproblémásabb, 100a nevű, Budapest–Cegléd–Szolnok közötti vasútvonalról azt írta, "az itt tapasztalható problémák kezelése, a menetrendszerűség biztosítása és az utasok megfelelő szintű kiszolgálása érdekében jövőre mintegy 6 milliárd forintot csoportosít át a vonal kritikus szakaszai állapotának javítására".

Az államtitkár arra is kitért, hogy emellett korszerűsítik a járműállományt is, a Stadler KISS emeletes vonatok beérkezésével pedig "a járművek hibájára visszavezethető késések mértéke jelentősen csökkenthető lesz, nő az utazási komfort is", de "a kedvező gyorsulás, lassulás és a gyors utascsere miatt a vonatok pontossága az új motorvonatokkal jelentősen javítható".

Hozzászólások