Jó hírek karácsony előtt: Nem drágul a tojás

Jó hírek karácsony előtt: Nem drágul a tojás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az őszi tojásáremelés után nem kell drágulásra számítani, ráadásul hiány sem fenyeget a karácsony előtti dömpingben.

Egyelőre csak a cukrászok és a tésztagyártók megrendeléseiből érezhető, hogy jön a karácsony – írja a Magyar Nemzet. Mintegy 10-15 éve már az ünnepek előtt egy hónappal feltöltötték az éléskamrákat tojással a háztartások, az elmúlt évek tapasztalata viszont azt mutatja, hogy a bevásárlást most már csak 1-2 héttel az ünnepek előtt ejtik meg a családok.

Szijártó Attila, a kerekegyházi Szijártó Bt. tulajdonosa és vezetője szerint az ünnepek táján a szokásos mennyiség háromszorosa vagy négyszerese fogy el a boltokban és tudatosabbak a vásárlók. Míg korábban sokan a legkisebb, S-es méretű tojást vették, ma már sokkal inkább a nagyobb, M-es vagy L-es tojás a kelendő. Ez utóbbiak jelentős része magyar termelőktől érkezik az áruházakba.

A termelők többsége a cikk szerint úgy látja, hogy az őszi áremelést követően már nem várható további drágulás. Ez arra vezethető vissza, hogy az európai uniós piacra nagyobb mennyiségű lengyel tojás érkezett, ami visszafogja az árak növekedését is.

A közepes méretű magyar tojás termelői ára átlagosan nettó 24,50 forint körül mozog, míg az importárué 23,50–25 forint. Erre megy rá a csomagolás és szállítás költsége, ezért a vásárlók ennél magasabb árakkal találkozhatnak a boltokban.

A cikk szerint a magyar tojástermelés jelentős mértékben ki van szolgáltatva a külpiaci folyamatoknak, de nem csak ezzel a problémával kell szembenézniük. Néhány áruházlánc már jelezte, hogy 2025-től ketreces tojás helyett csak alternatív termelésből származó terméket szeretnének a kínálatukban látni.

Major Zsolt, a Major Kft. ügyvezető tulajdonosa szerint nem lehet egy tollvonással megszüntetni a ketreces tartást, mert azzal elvesznének a gazdálkodók néhány éve végrehajtott fejlesztései is. Ráadásul a mélyalmos tartással termelt tojást sokkal nehezebb és drágább is előállítani.

Hozzászólások