Így rabolta ki Angolát az elnök lánya

Így rabolta ki Angolát az elnök lánya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Isabel dos Santos, Jose Eduardo dos Santos lánya visszaélt azzal, hogy apja Angola államfője volt, és különféle gyanús ügyletek révén hatalmas vagyonra tett szert – írta a BBC.

A jelenleg Nagy-Britanniában élő Isabel dos Santos egyebek mellett az olajiparban, a gyémántbányászatban, illetve a távközlésben szedte meg magát: a BBC Panorama című műsora bemutatta azokat a kiszivárogtatott dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják számtalan kétes ügyletet kötött meg, s az angolaiak kizsákmányolásával tett szert hatalmas gazdagságra.

A BBC példaként megemlítette, hogy amikor apja 2017-ben lemondott az államfői tisztségről, utódja gyorsan leváltotta Isabel dos Santost az állami tulajdonban lévő olajipari vállalat, a Sonangol éléről. Amikor megérkezett a leváltásról szóló határozat dos Santos még gyorsan jóváhagyta 58 millió dollár értékű számlák kifizetését egy tanácsadó cég, a Matter Business Solutions számára. Bár azt állította, hogy semmi köze a céghez, az oknyomozó újságírók megállapították, hogy a vállalatot egy üzlettársa vezette, a tulajdonos pedig dos Santos barátja volt.

A számlák nagyon gyanúsak voltak, az újságírók szerint valós munka alig volt a számlák mögött. Dos Santos szerint politikai boszorkányüldözés zajlik ellene, az üzletasszony azt állítja az értintett cég valamennyi megbízást teljesítette, és a számlák kifizetését az igazgatótanács is jóváhagyta. Dos Santos jelenleg a leggazdagabb afrikai üzletasszony.

Hozzászólások