szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok kínai turista hazautazott már a holdújév idejére, az európai főszezon pedig áprilisban kezdődik. A koronavírus miatti korlátozások jelenleg főleg a kínai belföldi turizmusra nyomják rá a bélyegüket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kínai kiutaztató társaságok foglalásainak egy részét lemondták a koronavírus miatti kiutazás korlátozásának következtében, így néhány száz kínai turista valóban nem érkezett meg Magyarországra, ahogy arról a Világgazdaság és a Turizmus.com is beszámolt. Nincs azonban szó tömeges lemondásról és különösebb kiesésről, hiszen a főszezon hónapokkal később kezdődik.

„A kínai holdújév olyan, mint a karácsony, abból a szempontból, hogy ilyenkor van jellemzően két hét szünet. Európába viszont főleg az áprilistól novemberig tartó szezonban utaznak a kínaiak. Nagy arányban nem most utaznak az emberek” – mondta kérdésünkre Bi Yao, idegenvezető. Magyarország egyébként az európai utaztatások elterjedésével, körülbelül az elmúlt 10 évben vált a kínai turisták célpontjává, azonban Budapest nem elsődleges desztináció és jellemzően nem is töltenek itt sok időt: „inkább a kontinentális Kínából érkeznek és sokszor úgy, hogy Nyugat-Európát már látták. Magyarországot a leggyakrabban Csehországgal és Ausztriával közösen látogatják, vagy ha a Balkán-országokra kíváncsiak” – teszi hozzá. Az idegenvezető szerint egyre jellemzőbb egyébként, hogy több, kisebb csoportban utaznak a kínaiak ide és a népszerűségünkhöz az is hozzátesz, hogy nemcsak hollywoodi szuperprodukciókat, de kínai filmeket is itt forgatnak.

A statisztikák alapján tavaly körülbelül 300 ezer kínai látogatott ide. Az a néhány száz fő, akinek az útját lemondták még nem feltétlenül jelent kiesést a turizmus számára. Bár a hosszú távú hatást nem lehet megjósolni, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége bizakodó és azon az állásponton vannak, hogy a főszezon kezdetére rendeződhet a helyzet. „Vannak jelenleg lemondások, mert sokan a holdújév ideje alatt utaznak, de a Kínába utazások és az onnan induló utak főszezonja is hónapokkal később kezdődik. A legtöbb utazásszervező és kinti szolgáltató is nagyon rugalmas a lemondásokkal kapcsolatban, a légitársaságok közül bár többen törölték a kínai oda-vissza tartó járatokat, ezek jellemzően későbbi időpontra módosíthatóak, vagy visszatérítik a repülőjegyek árát. Többen, akiknek a kínai utazása az ősz folyamán esedékes csak, kivárnak” – mondja Bakó Balázs, a szövetség szóvivője.

Ne most akarja megtekinteni a Tiltott Várost

Várhatóan a Kínából Európába irányuló turizmusban is komolyabb kiesést jelenthet most a koronavírus miatti utazási korlátozás, a belső turizmus szintén kárát látja a megszorításoknak. Több ország, köztük az USA és Japán is elkezdte hazautaztatni az állampolgárait Vuhanból, a hatóságok betiltották a holdújévi ünnepségeket, és többek között a kínai Starbucksokat is bezárták. „A január 25-én kezdődő holdújév során sokan belföldön utaznak és ezt most nem tehetik meg. A kínai hatóságok nagyon komolyan veszik a korlátozásokat. A Magyarországról és a világ más területeiről  is Kínába utazóknak az is gondot jelent, hogy bár az ázsiai országba szervezett kulturális körutazások helyszínei Vuhantól jellemzően legalább 1000 kilométerre fekvő helyszíneket érintenek, ideiglenesen a fő turisztikai látványosságokat is bezárták” – mondja Bakó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István - Vándor Éva Élet+Stílus

Egy világjárvány küszöbén állunk, ez most már tény

Állati forrásból, feltehetően denevérektől ered a világszerte pánikot okozó új koronavírus, de még véletlenül sem jó ötlet emiatt kiirtani őket. A koronavírusokkal foglalkozó magyar szakértő szerint az olyan mutációk, amelyek a mostanihoz hasonló helyzethez elvezetnek, extrém ritkák. Viszont a gazdaváltást mi, emberek tettük lehetővé.

Fokasz Oresztész hvg360

Egy Kínában dolgozó magyar orvos szerint pánik nincs, csak sok beteg

Nem jön haza a járvány miatt és szereti a kínai konyhát. Ezt is elmondta a HVG-nek Sanghajból adott interjúban Závori László, aki egyébként Szergej Szkripal megmérgezésekor még Angliában látta el sürgősségi szakorvosként a volt orosz–brit kettős ügynököt és lányát, azóta azonban Kínában gyógyít.