Matolcsy: Elég egy rossz mozdulat, és jön a baj

Matolcsy: Elég egy rossz mozdulat, és jön a baj

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybankelnök szerint könnyű hibázni, de elmondta azt is, hogy szerinte mi kell ahhoz, hogy a magyar gazdaság megelőzzön másokat.

2010-re a magyar gazdaság működésképtelenné vált, a 2010 és 2012 közötti lépéseket (amikor ő volt a nemzetgazdasági miniszter – a szerk.) a gazdaságtörténet az Európai Unió legsikeresebb válságkezelésének fogja tekinteni, 2013 és 2019 között pedig visszatértünk a régiós középmezőnybe – Matolcsy György ismét a novekedes.hu-n osztotta meg nézeteit.

Most azonban új időszak jön, mint írta,

2020-tól változik a terep, sőt a verseny szabályai is mások már. 2006–2012 között szakadékos vidéken, igen rossz időben kellett versenyezni, ahol elég volt egy rossz mozdulat, tehát gazdaságpolitikai döntés, és a korábbi éllovasból sereghajtó lett a magyar gazdaság….. A következő években azonban újból szakadékos hegyi utakon visz az út felfelé, viharos időkben. Elég egy rossz mozdulat, és jön a baj.

Ugyanakkor szerencsére a megoldást is tálalta egyből – amire szükség is lesz, ha be akarja tartani ígéretét, miszerint 2030-ig Magyarország a legjobb öt ország közé fog kerülni Európában fejlettségben és életminőségben, megközelíti Ausztriát és eléri uniós átlagokat –, hiszen ha valaki tisztában van „a kanyartan és az előzés tudományának néhány szabályával”, akkor „a sok kanyar ellenére is sokat lehet előre lépni a versenyben”.

És hogy mire gondol a jegybankelnök? Ezt hat pontban gyűjtötte össze:

  1. Jó állapotú gazdasággal lehet csak bevenni a kanyarokat leállás, kizuhanás nélkül: a magyar gazdaság már ilyen.
  2. Időben fel kell készülni az előzésre, tehát arra, hogy a versenytársaknál gyorsabban vesszük be a kanyart és elsőként jövünk ki belőle. Ehhez jó előzési helyzetet kell felvenni, még időben, még messze a hajtűkanyar előtt. 2020-ban sok versenytárs lassul, egyesek szinte leállnak majd, így van lehetőség felvenni az előzéshez szükséges jó helyzetet.
  3. A kanyar előtt tisztázni kell, hol vannak az erős pontok és hol a gyengék, majd a még hátralévő időben - bármilyen kevés is - mindkettőn változtatni kell.
  4. A mai magyar gazdaság erős pontjait - politikai stabilitás, tömeges munkahelyteremtés és munkavállalás, Budapest és néhány nagyváros tőkevonzó képessége, adórendszer, logisztika, oktatás egy része, pragmatikus gazdaságpolitika és monetáris politika - tovább kell erősíteni.
  5. A magyar gazdaság gyenge pontjait - versenyképesség, dualitás, egészségügy, demográfia, felsőfokú oktatás nagy része, lakáspolitika, tőkemérleg - folyamatosan erősíteni kell, mert előzés közben nem jön jól egy gyenge láncszem.
  6. Tilos hibát elkövetni vagy aránytalan kockázatot vállalni.
Hozzászólások