szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a FED elképesztő összeget hajlandó a gazdaságba tolni, Európában is kész az EKB lépni.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Pénteken magához tért a New York-i tőzsde az előző nap összeszedett 33 éves mélypont után. Csütörtökön több mint 10%-ot zuhant a Dow Jones index. Az ok egyértelműen a koronavírus-járványt övező piaci pánik, amelynek hátterében az egyre szigorúbb korlátozások állnak. Így szinte mindenki biztosra veszi a világméretű recessziót.

A tőzsdei visszapattanásban annak is része volt, hogy a Federal Reserve Board mindent megtett a válság enyhítésére: az amerikai jegybank szerepét betöltő testület döntésének értelmében 1500 milliárd dolláros mentőcsomagot kap a piac.

Igaz, van is mit kompenzálni: az elmúlt néhány napban a New York-i tőzsde mindent elveszített, amit Trump elnöksége idején felhalmozott. Pontosan, amikor Trump az újraválasztásért küzd.

Európában sem rossz a helyzet, köszönhetően annak, hogy az Európai Bizottság 37 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be, és ez igen kedvező hatással volt az európai részvényekre. Volt persze honnan felkapaszkodniuk, hiszen csütörtökön borzasztó mélyre jutottak a részvények mindenütt. Trump minden idők legdrágább beszédét mondta el, és ezzel katasztrófa lett a lejtmenetből. Emelkedni tudott a BUX is, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe az előző napi, 1998 óta a legnagyobb napon belüli, 11 százalékot meghaladó esés után 4 százalék fölötti pluszban járt a zárás előtt.

Az EU-ban azonban nem olyan egyértelmű az irány, mint Amerikában. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a szervezet csütörtöki kamatdöntő ülése után felszólította az uniós kormányokat, hogy tegyenek meg mindent a koronavírus-válság leküzdésére. Ez mindenekelőtt Németországra vonatkozik, ahol Merkel kancellár már korábban jelezte: a pénzügyi szigor a múlté. (Sőt, a berlini kormány pénteken pénzügyi élénkítőcsomagot fogadott el, ami a németeknél ritka, mint a fehér holló.)

Az EU-ban van egy másik gond is: az Európai Központi Bank kamatlába már így is a negatív tartományban van. A Reutersnek nyilatkozó szakértő szerint most mindenki attól tart a piacon, hogy jön a második menet, amely elhúzódó recessziót eredményez az egész világon. "Azért lesz nagyon nehéz ez elől elmenekülni, mert a pénzügyi pedált már így is padlóig nyomták a legtöbb helyen"- mondta Philip Shaw, az Investec szakértője.

A csütörtök katasztrofális volt az olasz állampapírok szempontjából is: a tízéves államkötvény hozama 55 bázisponttal emelkedett. Péntek reggel ez további 20 bázisponttal emelkedett, igaz utána csökkenésnek indult – ami nagy könnyebbség, hiszen a GDP majdnem 140 százalékát kitevő olasz szuverén államadósság esetében nem mindegy, hogy mekkora kamat terheli. A csökkenés annak hatására indult el, hogy a római nemzeti bank elnöke, Ignazio Visco bejelentette: az Európai Központi Bank jelezte, hogy felvásárolja az olasz államkötvényeket, ha szükséges.

Az EKB lépése nem mindenkit töltött el lelkesedéssel. "Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője nem ismeri a piacokat, ez napnál világosabban kiderült csütörtökön"- mondta a Commerzbank szakértője a Reutersnek. Christoph Rieger arra célzott, hogy Christine Lagarde, aki csak nemrég lett az Európai Központi Bank első embere, az uniós kormányokat buzdította cselekvésre, ahelyett, hogy maga állt volna a válságkezelő akció élére – akárcsak elődje, Mario Draghi, aki hivatalba lépése után azzal mentette meg az eurót a válságtól, hogy annyit közölt: Az EKB bármire kész, hogy megmentse az eurót. És higgyék el, ez elég.

Philip Lane, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza ugyanakkor azt mondta a Financial Timesnak: készen állnak arra, hogy többet is tegyenek a pénzügyi válságkezelésben, amelynek a 2008 óta a legrosszabb helyzetből kell kiutat találnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain