Politikai csatározások miatt lehet több munkanélküli az USA-ban

Politikai csatározások miatt lehet több munkanélküli az USA-ban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lejárt a több százmilliárdos támogatási program, de a kisvállalkozók továbbra is elemi gondokkal küszködnek az USA-ban.

350 milliárd dollárnyi támogatást szavazott meg még március végén a kongresszus Washingtonban annak érdekében, hogy a kisvállalkozók ne rúgják ki munkavállalóikat a vírusválság idején. Erre szükség is volt, hiszen a munkanélküliség rohamtempóban növekszik az Egyesült Államokban: az elmúlt négy hétben 22 millió ember igényelt munkanélküli-segélyt.

Csütörtökön lejárt a programra való jelentkezési határidő, és nyoma sincs annak az új támogatási programnak, amelyre a kisvállalkozóknak égető szüksége lenne – írja a washingtoni Politico. Pedig enélkül a bankok és a kisvállalkozásokat felügyelő állami szervezet nem folytathatja a kiutalásokat.

Két 250 milliárd dolláros javaslat

Az Egyesült Államokban választási év van. Emiatt mind a hatalmon levő republikánusok mind pedig az ellenzéki demokraták igyekeznek a lehető legjobb színben feltűnni a választók előtt. A kisvállalkozókat meggyőzendő a republikánusok előálltak azzal, hogy a kongresszus szavazzon meg újabb 250 milliárd dollárt erre a célra.

A demokraták viszont azzal érvelnek: jelen pillanatban a kórházak és általában az egészségügy támogatása sürgősebb és fontosabb feladat. Nekik kérnek 250 milliárd dollárt. Erre a republikánusok mondanak nemet. Ezért erre hivatkozva a demokraták blokkolják a kisvállalkozók támogatásáról szóló javaslatot. A demokratáknak más bajuk is van: „Vajon mindig azok kapják a támogatási pénzeket, akiknek azokat szánták?” – érdeklődött Nydia Velazquez, aki a képviselőház kisvállalkozói bizottságának elnöke. "Mielőtt újabb dollármilliárdokat utalnánk ki, azelőtt a kormányzatnak nagyobb transzparenciát kellene biztosítania, hogy biztosan odakerülnek a pénzek, ahova szánták őket" – nyilatkozta a demokrata honanya a Politicónak.

A helyzet pikantériája, hogy miközben a demokraták többségben vannak a képviselőházban, addig a szenátusban a republikánusoké a többség.

Hozzászólások