szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészült a 2021-es költségvetés; a szakma is találgat, ki járhat igazán jól a sörpiacot átalakító tervekkel; Németország vette át az EU elnökségét. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Elfogadták a 2021-es költségvetést. Az eredeti tervhez képest bekerült még a végleges szövegbe a kisadózók tételes adójának átalakításából várt 40 milliárd forint pluszbevétel, az állami médiának szánt támogatás 77-ről 97 milliárdra növelése, a csecsemőgondozási díj megnövelése miatti pluszkiadások, a Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig elkölthet társadalmi kapcsolatokra 11 milliárd forintot. Amikor a kormánytagok azt mondják, hogy a válságos 2020-hoz képest minden terület több pénzből gazdálkodhat jövőre, igazuk van, a részletekből viszont kiderül, hogy a nagy nyertes a honvédelem, nem jár túl jól az egészségügy és az oktatás, a legnagyobb vesztesek pedig az önkormányzatok.

©

Kérdés persze, hogy mennyire lehet ezt az egészet komolyan venni. Gazdasági békeidőben is van egy adag bizonytalanság, mennyire lehet jó költségvetést tervezni már a tavasszal, bőven az előtt, hogy az őszi adótörvények elkészülnének. A fontosabb gazdasági trendeket eddig nagyjából jól találták el a költségvetések összeállításakor, de ha már belemegyünk a részletekbe is, azt látjuk, hogy a kormány szinte napi rendszerességgel írja át a költségvetést rendeletekkel. Idén pedig itt a járvány, amikor hatalmas különbségek vannak a 2020-as és a 2021-es helyzetről szóló előrejelzések között is.

Hányszor fogják átírni a költségvetést?

Angela Merkel az EU ura - ettől a héttől fél évre hivatalosan is. Németország szerdán vette át az EU elnökségét, és az egész unió számára különösen fontos hónapok következnek.

Július közepén folytatódik a tárgyalás a következő hétéves EU-költségvetésről, benne a 750 milliárd eurós válságkezelő tervvel. A német kormány azt ígérte, a jogállamiság közös értelmezésének meghatározását is folytatják ennek kapcsán. Kína gazdasági ambícióit is megpróbálják kordába szorítani, nem árt odafigyelni a klímavédelemre sem - és ha mindez nem volna elég, emlékszik még bárki arra a szóra, hogy Brexit? A járvány megállította a brit kilépés utáni kapcsolatról szóló tárgyalásokat, márpedig a valódi elválásnak idén december 31-e a határideje.

Angela Merkel
©

Önt mi lepné meg igazán az EU következő fél évében?

Nem kezelte külön a partnerei pénzét és a saját jutalékát a Bónusz Brigád, egy kalapba tették a két összeget, és a partnerek pénzét is úgy költötték, mintha a sajátjuk volna – derül ki a hvg.hu birtokába jutott dokumentumokból. A csődvédelmet kérő kuponos cégtől több mint 400 millió forintot várnak a partnerei.

A vállalat azt ajánlotta a partnereinek, hogy mondjanak le a követelésük 81 százalékáról, a fennmaradó 19 százalékot pedig 4 év alatt fogják megkapni. A hvg.hu-nak nyilatkozó ügyvéd szerint ez igen szűkmarkú ajánlat.

Lesz ennél a javaslatnál jobb?

A hét képe: a BKK Futár központjába látogattunk.

©

Készpénzproblémái vannak az Indexnek – árulta el a lapot tulajdonló alapítvány vezetője, Bodolai László, amikor kiderült, hogy Ződi Zsolt, az egy hete kinevezett vezérigazgató az anyagi helyzetet látva távozott a cégtől. Meglehetősen szokatlan, hogy egy cég vezetése ilyen érzékeny adatokat áruljon el egy olyan időszakban, mikor a szokottnál is nagyobb figyelem övezi azt.

A portál helyzetéről most egyikük sem akart nyilatkozni, a nyilvános éves beszámolóból pedig az olvasható ki, hogy a fenntartás évi 600 millió forintnál is többe kerül, ami nagyjából az árbevétel fele, viszont sokkal több annál a 41 millió forintnál, ami a cég bankszámláján volt az év végén (vagyis még a válság érkezése előtt) - ezért is érdekes, hogy a gyorsan lemondott vezérigazgató cash flow-problémákat emlegetett.

A Dunaferrnél is bajok vannak. Szervezeti és struktúramódosításba burkolt létszámleépítés zajlik a cégnél - mondta Győri Gábor, az ISD Dunaferr Zrt. Központi Üzemi Tanácsának elnöke. Június végén ugyanis arról értesültek, hogy 17 dolgozó munkakörét megszünteti a cég. Ez nem tűnik soknak, csakhogy az érdekvédelmi vezető attól tart, hogy a cégvezetés további hasonló, szervezeti átalakításnak álcázott létszámleépítésen törheti a fejét.

©

Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője mindehhez azt tette hozzá: a februári bértárgyalások után a munkáltató figyelmen kívül hagyja a kollektív szerződést, és nem ajánl semmit azért cserébe, hogy a kollektív szerződésben foglaltnál később fizetnek szabadságos bért. Ha július 10-ig nincs megállapodás, az elnökség jogi útra tereli az ügyet - ígérte.

Mi lesz ebből?

Segíthet a hazai kisüzemi sörágazatnak, bár megkésett - ez az ágazati szereplők véleménye Kósa Lajos javaslatáról, amely szerint a nagy sörgyártók nem szerződhetnének kizárólagosságot előírva a vendéglátóhelyekkel. A vendéglátósok szerint egyre kevésbé jellemzőek az ilyen szerződések, igaz, vannak igen hasonló konstrukciók - a vendéglós jól jár, a kisüzemek kevésbé.

A szakértők még egy furcsaságra felhívták a figyelmet: a javaslat abban az esetben ad felmentést a kizárólagosság alól, ha a vendéglátóhelyen egy önálló kisüzemi sörfőzde termékét is árulják csapolva, és ennek a mennyisége eléri az eladott sör 20 százalékát. A Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint ahogy a multik eddigi gyakorlata sem volt ildomos, az sem az, hogy az állam próbálja meg befolyásolni a vásárlók döntését. Piaci pletykák szerint nemcsak a kis sörfőzdék lobbiztak a javaslat mellett, hanem a Csíki Sör vezetője is. Nem ő az egyetlen, aki a NER-közelében sört főz, de az itteni leányvállalata nem túl nagy anyagi sikerrel működik.

©

Hogyan alakulhat át ez után a sörpiac?

A veszélyhelyzet alatt meghozott szabályok egy része július 1-jén vesztette érvényét, mások szeptemberig vagy az év végéig életben maradnak. Megpróbáltunk rendet rakni a káoszban, és összegyűjteni, melyik szabály meddig érvényes.

A hitelmoratórium még az év végéig megmarad, a kilakoltatási moratórium viszont véget ér. Adóügyekben és céges tennivalókban marad még átmeneti idő, a beszámolókat elég szeptember végéig leadni. A járvány alatt bevezetett adó- és járulékkedvezmények viszont már nincsenek érvényben. A munka szabályai fokozatosan állnak vissza, a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása december 31-ig marad.

Az ön helyzete javult a veszélyhelyzet megszüntetése óta?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Vállalkozás

Jó szándékúnak látszik, mégis a haveroknak kedvez Kósa sörpiaci akciója

Bár kicsit megkésettnek tartják a törvénymódosítást, de az ágazati szereplők örülnek annak a törvényhozási javaslatnak, amely reményeik szerint is valamennyire segíthet a hazai kisüzemi sörágazatnak. A nagy kérdés azonban az: valójában kinek akar segíteni az állam? Az újítóknak vagy a kormányközeli sörfőzdéknek?

A Michelin-csillagos Costes résztulajdonosai védik vagyonukat

A Michelin-csillagos Costes résztulajdonosai védik vagyonukat

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Trump már nem úgy érez a kínai elnök iránt, mint korábban

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz