Büntetőeljárás indult a tihanyi természetkárosítás miatt

Büntetőeljárás indult a tihanyi természetkárosítás miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy eljárás indult, az ügyben egyelőre nincs gyanúsított.

Mészáros Lőrinc tihanyi ingatlanvásárlásáról intézett kérdést Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője Polt Péter legfőbb ügyészhez.

Vadai annak alapján kérdezett, hogy Mészáros és felesége a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén vásárolt meg egy ingatlant több mint félmilliárd forintért, amely gyümölcsösként van nyilvántartva. Itt a természetvédelmi rendelkezések értelmében lakóépület nem is emelhető. A drónfelvételek ugyanakkor megmutatják, hogy a "mezőgazdasági épület" valójában egy nagyméretű nyaraló, a "víztározó" egy úszómedence, a "gyümölcsös pedig 6-8 fa, ami vagy gyümölcsfa, vagy nem.

Vadai arra volt kíváncsi, bűncselekménynek minősül-e az építési szabályzat megszegésével elkövetett természetkárosítás; hogy indult-e vizsgálat a tihanyi építési szabályzat (Vadai megjegyezte, hogy korántsem csak az említett - vagyis Mészáros gyümölcsöse - esetben történt) megsértésével elkövetett természetkárosítások miatt, és hogy az ügyészség szerint vonatkozik-e mindenkire a természetvédelem kötelezettsége, vagy vannak-e egyenlőbbek.

Polt Péter csupa igennel válaszolt. Azt írja, a természetkárosítást el lehet követni az építésügyi szabályok megszegésével, és biztosítja Vadait afelől, hogy az ügyészség "az elkövető személyére tekintet nélkül" mindig intézkedik.

A második kérdésre kifejtősebb választ adott: 2020. június 22-én elindult egy büntetőeljárás, és jelenleg is folyamatban van, bár gyanúsítottat még nem hallgattak ki. Azt azonban nem árulta el, hogy ki ellen. (Cikkünk előző változatában a nyomozást Mészáros ügyéhez kötöttük, hiszen Vadai a képviselői kérdésében végig arról írt, bár egy általános kérdést tett fel a végén.) Polt hozzáteszi, hogy egy 2017-es törvénymódosítás miatt a nyomozás két részre oszlik, felderítésre és vizsgálatra. Márpedig felderítési szakaszban az ügyészségnek csak felügyeleti joga van a gyanúsított kihallgatásáig – így aztán arról nem adhat tájékoztatást.

Hozzászólások