Orbán: Soha nem látott orvosi béremelés jön

Orbán: Soha nem látott orvosi béremelés jön

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kormány elfogadta az Orvosi Kamara javaslatát, a bértábláról szóló törvénytervezetet hétfőn benyújtják a Parlamentnek.

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban, miután szombat reggel - több hónapos előkészítő munka után - találkozott a kormány és a kamara delegációja.

A megbeszélés tárgya a koronavírusjárvány-helyzet volt. "Mindannyian látjuk, hogy a járvány felszálló ágban van, és amíg nincs vakcina, ott is marad" - fejtette ki a kormányfő, hozzátéve: az előző napi brüsszeli tárgyalások után azt mondhatja, hogy reálisan nem lehet számítani vakcinára a következő év közepénél hamarabb.

Ezért az elkövetkező hét-nyolc hónapban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd. Az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy "minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani, és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra" - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Közölte: az orvosi kamara világossá tette, és a kormány egyet is értett vele, hogy ezt az emberfeletti munkát a mostani bérszínvonal mellett aligha tudják teljesíteni az orvosok.

"Összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Bejelentette: a kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó bértáblát, javaslatot a kormány elfogadta, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Megállapodtak továbbá arról, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből.

"Az orvosi kamara és a kormány között jó az együttműködés, az összefogás ezen a szinten is megvalósulhat. Ha összefogunk, akkor pedig sikerülni fog, hiszen egyszer már sikerült" - mondta a kormányfő.

A videóban Orbán Viktor miniszterelnök a béremelés ütemezéséről nem beszélt, de pénteken a Magyar Nemzet azt írta, a kormány egy három évre ütemezett emelésben gondolkodik, jövőre 80, a rákövetkező években pedig 20-20 százalékban. Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, tisztában van azzal a kormány, hogy a kamara kérésének teljesítése több száz milliárd forint, és utalt arra is, hogy a költségvetésben most sok a bizonytalanság.

2023-ra fejeződhet be az orvosok 120 százalékos béremelése

A Magyar Nemzet szerint jövő januárban tapasztalnák a legnagyobb emelkedést a fizetésükben az orvosok.

Nem tudni, hogy végül a három évre ütemezett emelésben állapodtak-e meg, a Magyar Orvosi Kamara későbbre ígért tájékoztatást. Kincses Gyula MOK-elnök egy korábbi, a hvg.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy egy növekvő arányú, de elhúzódó béremelésnek nincs meg az a szakmai és politikai haszna, mint az egyösszegű, jelentősebb tételűnek. „A másik pedig az, hogy egy csepegtetett béremeléssel a szakmai-politikai haszon is kevesebb lenne, nem éreznék azt az emberek, hogy az egészségügy végre megkapta azt a közmegbecsülést kifejező, az ágazat kiemelt fontosságát elismerő fizetést, ami után indulhat a kampány a hálapénz felszámolására – ez a kettő ugyanis összefügg” – jelentette ki akkor.

Az eredeti, januári javaslatuk ez volt:

©

Akkor - még a járvány és az azt követő gazdasági visszaesés előtt - idén kérték a béremelés egy részét, a fennmaradó részt pedig 2021-ben.

A MOK a hálapénznél a büntető törvénykönyv módosítását javasolta, a szervezet a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett annak fizetését is büntetőjogilag szankcionálná.

A kamara álláspontja szerint a paraszolvencia tiltása a magyar orvostársadalom 94 százalékát nem érintené hátrányosan, mivel ők vagy egyáltalán nem kapnak hálapénzt, vagy nem akkora összegben, amit ne kompenzálna a bérrendezés.

Hozzászólások