szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egy évvel korábbihoz képest visszaesést mért a KSH a gazdaság július és szeptember közötti teljesítményében, de így is gyors volt a visszapattanás, mielőtt ideért volna a járvány második hulláma.

Az egy évvel korábbihoz képest 4,6 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye az idei harmadik negyedévben – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ez a november közepén kiadott első becslés nyers adatához képest nem jelent változást, a szezonális és naptárhatással kiigazított első adatnál 0,1 százalékponttal jobb. Az is látszik a számokon, hogy a vizsgált július-szeptemberi időszakban az április-júniusihoz képest 11,4 százalékos volt a GDP-növekedés,

vagyis a gazdaság jó ütemben pattant vissza, mielőtt ideért a járvány második hulláma.

A KSH most részletesen is közzétette, mi magyarázza a GDP ilyen változását.

Az ipar teljesítménye 2,4 százalékkal csökkent 2019 harmadik negyedévéhez képest. Már ez is javulás ahhoz képest, hogy a második negyedévben 20,1 százalékos volt a zuhanás. Ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye 1,9 százalékkal csökkent az előző negyedéves 21,7 százalék zuhanás után – vagyis a gyárakban a tavaszi sokkot követően újraindult a munka, és már majdnem visszatért ugyanoda a teljesítmény, mint ahol a járvány előtt tartott.

Az iparon belül leginkább az építőipar zuhant vissza, 17,6 százalékkal. Ennek azonban nemcsak a járványhoz van köze, a kedvezményes lakásáfa 2019 végi kivezetése akkor is jókora esést okozott volna, ha nincs semmilyen válság.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés nem meglepő módon a szálláshelyszolgáltatásban és vendéglátásban volt, 20,9 százalékos. Pedig ennek az időszaknak az első két hónapjában, júliusban és augusztusban még bárki bejöhetett Magyarországra, a turizmust a tavaszi szigor után újra megroppantó beutazási korlátozások csak a negyedév utolsó hónapjában, szeptemberben voltak érvényesek. Azonban azt így is látni lehetett, hogy a külföldi turisták elkerülik Magyarországot – júliusban 75, augusztusban 73, szeptemberben, az újabb lezárások után 94 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezett, mint egy évvel korábban – és a magyar szállóvendégek 12, 1,4, majd 24 százalékos visszaesése mutatja, hogy az újranyitás ellenére sem mertek annyira bátran nyaralni menni az emberek.

A járvánnyal összefüggésben óriásit zuhant a szállítás, raktározás is, ott 19,9 százalékos esést mért a KSH. A statisztikusok úgy számolnak: egyedül ennek a szektornak a visszaesése 1 százalékponttal csökkentette a GDP-t.

A kereskedelem teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt. Az, hogy a korábbi negyedévek gyakran két számjegyű emelkedéséhez képest csak visszafogott volt a növekedés, részben a külföldi vendégek elmaradásának tudható be – de legalább pozitív volt a mutató. Szintén pluszba került a pénzügyi, biztosítási tevékenység is, ennek a teljesítménye 2,9 százalékkal emelkedett. Az egészségügy hozzáadott értéke pedig 1,4 százalékkal nőtt.

A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 9,6, illetve 7,9 százalékkal csökkent, látszik, hogy ezek a szektorok nem heverték ki a járványügyi korlátozásokat. A közigazgatás és az oktatás hozzáadott értéke 0,8, illetve 1,7 százalékkal lett kevesebb.

Az előző, rettenetesen rossz negyedév adatai között egyetlen optimizmusra okot adó részletet találtunk: a háztartások fogyasztása meglepően kis mértékben csökkent csak akkor. Ez így van most is, csupán 2,7 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt években ez volt a GDP pörgetésének egyik motorja, és a válság alatt is abban reménykedik a kormány, hogy a lakossági költekezés fékezi a visszaesést.

Természetesen mindehhez hozzá kell tenni, hogy ez a július és szeptember közötti időszak helyzetét mutatja. Az már látszik, hogy szeptember után októberben is több, mint 30 ezren vesztették el az állásukat, a munkahelyvédelmi támogatások már augusztus 31-én kifutottak, az pedig egyelőre megjósolhatatlan precízen, hogy a járvány második hulláma – amely már szeptemberben megjelent, de igazán tombolni csak októbertől kezdett – hogyan hat a gazdaságra. A második-harmadik negyedéves számok mindenesetre azt mutatják, hogy a gazdaságunkat az első hullám megrengette, de ahogy lazultak a járványügyi korlátozások, néhány szektort kivéve gyorsan sikerült kikecmeregni a gödörből. A nagyobb probléma az, hogy mi történik, ha elfogy az emberek pénze, és ha egy hosszabb ideig tartó lezárásra kell felkészülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

66 hónapnyi veszteség után bezárhatja a mobilos részlegét az LG

66 hónapnyi veszteség után bezárhatja a mobilos részlegét az LG