szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hétvégén és hétfőn újabb részletek derültek ki a 2021-től igényelhető lakásfelújítási támogatásról, illetve egy ahhoz kapcsolódó hitelkonstrukcióról. A Bank360.hu elemzői öt olyan helyzetet vettek górcső aló, amelyek meghiúsíthatják a támogatás igénybevételét.

Hétvégén újabb részletek derültek ki a 2021-ben induló lakásfelújítási támogatási csomagról. Ahogy már korábban a Bank360 is foglalkozott vele, januártól egy legfeljebb hárommillió forintos, lakásfelújításra fordítható támogatásra válnak jogosulttá a gyermeket nevelő családok.

A támogatásból – több megkötés mellett – a felújítás költségeinek fele fedezhető, az állami hozzájárulást pedig a felújítási munkálatok után, számlák ellenében folyósítják majd. Ez az intézkedés része egy ősszel bejelentett, több elemből álló otthonteremtési csomagnak, mely a hétvégén újabb intézkedéssel egészült ki.

Február elsejétől ugyanis elérhető lesz a lakásfelújítási támogatást igénylők számára egy legfeljebb 3 százalékos kamatú, tízéves futamidejű, hatmillió forintos kölcsön is, melyet a bankok fognak folyósítani. Ez a konstrukció segíthet azokon, akiknek nincs hatmillió forint megtakarításuk, hogy igénybe vehessék a teljes – a felújítás költségeinek felét utólag finanszírozó – állami támogatást.

Novák Katalin hétfői bejelentése szerint a kölcsön folyósításának feltételei – az általános hitelbírálati szempontokon túl – meg fognak egyezni a támogatás igénylési feltételeivel. A Bank360.hu szakértői ezért az alábbiakban öt olyan, a mindennapi életben is előforduló helyzetet gyűjtöttek össze, amelyek miatt eleshet az igénylő a hiteltől vagy később a támogatástól.

  • Hiányzik valamelyik személyi feltétel

A lakásfelújítási támogatás feltételei megengedőbbek, mint a csok vagy a babaváró hitel igényléshez kötött kritériumok, ennek ellenére érdemes alaposan átnézni az elvárásokat. Problémát okozhat a nem megfelelő tb-jogviszony, de akár egy kisebb mértékű adótartozás is meghiúsíthatja az igénylést.

A sikeres igényléshez legalább egy éve tartó, folytonos tb-jogviszony szükséges, amiben összesen nem lehet 30 napnál hosszabb megszakítás. Az sem feltétlenül gond, ha valaki a felújítási munkálatok során, az igénylést megelőzően veszíti el a munkáját, a folyósított álláskeresési járadék ugyanis elfogadható tb-jogviszonyként. Nem úgy a közfoglalkoztatási jogviszony, ami kizáró tényező az igénylést megelőző 180 napban.

  • Nem az igénylőé a felújított lakás

A rendelet szerint támogatás abban az esetben igényelhető, ha “az igénylő, illetve kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékos mértékű tulajdoni hányaddal rendelkeznek”. Ez alapján elesnek a támogatástól azok, akik a nagyszülők tulajdonában lévő ingatlanban élnek, esetleg albérletben vagy önkormányzati bérlakásban laknak. A haszonélvezeti jog ugyanakkor nem jelent gondot: ha az igénylő a tulajdonos, és a nagyszülő a haszonélvező, akkor nincs akadálya az igénylésnek.

  • Nem megfelelő a benyújtott számla

A támogatás igénylése lényegében a benyújtott számlákon áll vagy bukik, hiszen az igényelt összeget ezek alapján lehet elszámolni. Figyelni kell arra, hogy a rendelet szerint az anyagköltség és a munkadíj 50-50 százalékos arányban számolható el, tehát hiába kerül többe az anyagköltség, mint a kivitelezés, csak akkor számolható el a teljes összeg, ha az arányok stimmelnek. Érdemes arra is odafigyelni, hogy megbízható kivitelezővel kössön szerződést az igénylő. Egy nem szabályosan kiállított számla vagy az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt például az utólagos finanszírozást tekintve egyedül az igénylő járna rosszul, hiszen kifizette a vállalkozót, a támogatást pedig nem fogja megkapni. Mindez azt is jelenti, hogy csak akkor kaphatunk támogatást, ha a munkákat vállalkozóval végeztetjük el, ha mi magunk festenénk ki vagy vágnánk komolyabb munkába, úgy csak az anyagköltségeket nem lehet megfinanszíroztatni az állammal.

Nagyon fontos továbbá, hogy csak azokat a számlákat fogadják el, amelyeket 2021. január 1. után, illetve az igénylő nevére állítottak ki.

  • Nem vehető igénybe a támogatás egyes költségekre

A rendelet pontosan meghatározza, hogy milyen munkálatokra lehet igénybe venni a lakásfelújítási támogatást. A felsorolás hosszabb, mint a jelenleg igénybe vehető lakástámogatásoknál, ennek ellenére érdemes átnézni a listát, mielőtt megvennénk a szükséges eszközöket és csak az igénylés után derülne ki, hogy nem számolható el a költségek egy része. Ebbe a kategóriába esnek például a nem beépíthető bútorok, ahogy arra sem vehető igénybe a támogatás, ha olyan különálló helyiséget újít fel az igénylő, amely nem a felújított lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található.

  • Az igénylő lekési a határidőt

A lakásfelújítási támogatás 2022. december 31-ig vehető igénybe, az igénylésre azonban nem csak ez a határidő vonatkozik. Az igénylés beadására a munkálatok befejezését, illetve a számlák kifizetését követően legfeljebb 60 nap áll rendelkezésre – ha ebből kicsúszik az igénylő, akkor nem fogja megkapni a támogatást. Ha több számlát is benyújt az igénylő, akkor az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban

Már hárommillió védőoltást adtak be eddig az Egyesült Királyságban

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná