Vége a karácsonynak, zuhan a forint árfolyama

Vége a karácsonynak, zuhan a forint árfolyama

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

November eleje óta nem látott szinteken a magyar deviza.

364 alá esett a forint euróval szembeni árfolyama december 28-án, vagyis az első karácsony utáni kereskedési napon. Az árfolyam a 362-es szinten nyitott, majd szinte azonnal gyengülni kezdett, délután fél 2-re a 365-öt is megközelítette, de 364,8-ról visszaerősödött 634,5-re. Az euróval szembeni árfolyam legutóbb november elején, október végén mozgott a 364 fölötti tartományokban, sőt október végén 370-es történelmi csúcspontját ostromolta.

A forint karácsony utáni árfolyama kilógott a többi régiós deviza sorából, a cseh korona árfolyama lényegében stagnált, a lengyel zloty ingadozott. A magyar deviza gyengélkedését egyfelől az év végi likviditásszűkösség, másfelől a Magyar Nemzet Matolcsy György jegybankelnökkel készített interjúja magyarázhatja – írja a Portfolio.hu. Az interjúban a jegybankelnök ismét hitet tett amellett, hogy a jegybanknak hozzá kell járulnia a gazdaság ösztönzéséhez, ami a forint árfolyamát kevéssé támogató laza monetáris politika folytatását vetíti előre.

Ugyanez következik a jegybank karácsony előtt nyilvánosságra hozott inflációs jelentéséből, az abban található előrejelzés szerint az infláció várhatóan a 3 százalékos jegybanki célon fog alakulni, ami nem tesz szükségessé beavatkozást.

Hozzászólások