szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járványhelyzet miatt nagyot nőtt az igénylések száma. Volt olyan hónap, amikor 7500-an éltek a tavaly januárban bevezetett utazási támogatás lehetőségével, volt, aki többször is.

Közel 70 ezer alkalommal váltották ki az év végéig az egy évvel korábban bevezetett álláskereső bérletet – közölte a BKK pénteken. A közlekedési központ szerint ugyan már a kezdettől fogva sokan vették igénybe az ingyenes utazásra jogosító támogatást, de a vírus begyűrűzésével jelentősen kiszélesedett az érintettek köre, mivel megduplázódott a budapesti regisztrált álláskeresők száma.

Közleményükből kiderül, hogy a legtöbben októberben éltek a 2020 január 1-től igényelhető díjmentes utazási lehetőséggel, akkor 7500-an kérték.

Az álláskereső bérletet azok kérhetik, akik a Budapest Főváros Kormányhivatala illetékes kerületi hivatalában regisztrált álláskeresők, illetve budapesti állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. Akinek hosszabb ideig elhúzódik az álláskeresése, az ismételten igényelhet újabb havibérletet.

A fővárosban tavaly januárban körülbelül 14 ezer ilyen embert tartottak nyilván, de a számuk 2020 júniusára 30 ezerre nőtt, és az év végi adatok sem mutatnak jelentős csökkenést – írták.

Tavaly januárban ötezer, március közepéig 15 ezer ember igényelt ilyen bérletet. Áprilisban a kijárási korlátozások miatt csak 2297-en kérték, de nyáron ismét megnőtt a számuk: augusztus végéig összesen több mint 41 ezer alkalommal váltották ki az ingyenbérletet, többen több alkalommal is.

„Az álláskereső bérlet bevezetésekor még nem gondoltuk, hogy a járványveszély miatt az előző évekhez képest sokkal több ember megélhetése forog majd kockán” – idézték Borsi Dávidot, a BKK kommunikációs vezetőjét. „A BKK társadalmi szerepvállalásának egyik alappillére az esélyegyenlőség növelése. Örülünk, hogy a járvány kedvezőtlen hatásainak enyhítésében a magunk eszközeivel részt vállalhatunk, és sokaknak segíthetünk, akik elvesztették munkahelyüket.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott