szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Teljes jövedelemadó-mentességet ígért a miniszterelnök a 25 éven aluliaknak; az év végi osztogatással szállt el még jobban a költségvetés hiánya; az élelmiszerek drágulása húzta az inflációt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A 25 éven aluliak legkésőbb 2022-től teljes jövedelemadó-mentességet kapnak – jelentette be Orbán Viktor. Tökéletes kampányfogásnak tűnik ez: jól el lehet adni, miközben elég olcsó intézkedés, 130–150 milliárdjába kerülhet a költségvetésnek, hiszen a fiatal foglalkoztatottak kevesen vannak, csak 280 ezren, ráadásul ők keresnek a legrosszabbul.

Természetesen nem csak politikailag motivált vetülete van a döntésnek. A fiatalok foglalkoztatottságát valóban támogatni kell, az szja-mentességük pedig valamelyest a teljes nemzetgazdaságban fűtheti a béremeléseket. A 25 éven alattiak munkaerőpiaci mutatóiban a Fidesz eddig nem tudott érdemi javulást elérni, most itt a lehetőség.

3,3 százalékos volt az infláció 2020-ban, ami az egyik legmagasabb az EU-ban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak, 7,2 százalékkal, az üzemanyagárak esése húzta vissza a mutatót valamelyest.

De nem csak erről tett közzé adatokat a KSH. Kiadták például azt, hogy novemberben egy 93 százalékos zuhanással egy éven belül másodszor omlott össze a magyar turizmus – amiben nagy meglepetés nincs, mivel a járvány miatt ekkor tiltotta meg a kormány, hogy a munka miatt érkezők kivételével bárkit fogadjanak a szálláshelyeken. Az építőipar ugyanekkorra elkezdte utolérni magát, már az egy évvel korábbi fölött volt a teljesítménye. Az ipari termelés bár megtorpant, de az egy évvel korábbinál magasabb szinten állt, úgy tűnik, az autógyárak, a járműalkatrészek gyártói, és az akkumulátorgyárak sikeresen álltak át arra, hogyan kell a járványügyi előírások betartásával dolgozni.

A 2020-as költségvetés hiányát a kormány eredetileg egy százalékra tervezte, ehelyett 8–9 százalék lesz, az államadósság így nemhogy csökkenne, de 80 százalékra emelkedik. A központi költségvetés hiánya 4953,5 milliárd forint – jelentette be a Pénzügyminisztérium.

Válság ide vagy oda, a megszokott decemberi pénzszórás ezúttal sem maradt el. Csak 2020 decemberében 2250,5 milliárd forint lett a központi költségvetés hiánya.

A hét képe: a gödöllői kastély, az egyik azok közül, amelyeket a kormány elajándékozott.

©

Rekordmagasra, darabonként 816 dollárra emelkedett a Tesla részvényeinek ára, így a vállalat tőzsdei értéke első alkalommal meghaladta a Facebook értékét. A Tesla piaci értéke egy év alatt 700 százalékkal nőtt, többet ér, mint a listán utána következő kilenc nagy autógyár együtt. Elon Musk vagyona ezzel már 188 milliárd dollár (55 ezer milliárd forint) felett járhat, így többé nem Jeff Bezos számít a világ leggazdagabb emberének.

©

A nagy kérdés természetesen az, hogy lufi-e ez az egész. Megnyugtató válasz erre most nincs, Michael Burry, aki jóval a 2008-as válság előtt felismerte, hogy hatalmas kárt fognak okozni a jelzálogfedezetű értékpapírok, most arra figyelmeztetett, hogy a Tesla is hasonló sorsra juthat. Van azonban sok olyan tényező, amely afelé mutat, hogy a Tesla nem lufi. A cég negatív tőkeköltséggel tud tőkét bevonni, ez pedig hatalmas előnyt jelent más autógyártókkal szemben, szinte korlátlanul képesek bővíteni a gyártási kapacitásaikat. Ráadásul az előrejelzések szerint hatalmasat nőhetnek világszerte az elektromosautó-eladások.

A bulinegyed több klasszikus helyének is kérdéses a sorsa azok után, hogy Orbán Viktor azt ajánlotta, rendezkedjünk be a mostani keretek közé, amíg nem lesz elég vakcina. Több szereplőnél már eldőlt a kérdés, és a buliajánlók helyett az ingatlanhirdetések között lehet találkozni ismerős helyszínekkel.

„A körülmények nem változnak, a helyzet rosszabbodik. Az állami segítség nem segítség, a legtöbbször jobban jár azzal a munkaadó, ha fizetés nélküli szabadságra küldi az alkalmazottakat, és valahogy zsebbe ad nekik pénzt” – nyilatkozta az egyik népszerű budapesti bár tulajdonosa. Mások is arról számoltak be: az, hogy a kormány meghosszabbította a szektor adó- és járulékmentességét, valamint a bértámogatást, csak rövid időre elégséges.

Tavaly előbb 140 millió forintot adott a közpénzből működő Szerencsejáték Zrt. egy leányvállalata a Rogán Cecíliához köthető Fitbalance sporteseményre, majd egyszer még 70 millió forintot – derült ki. Ez összességében szinte pontosan a másfélszerese a 2019-es támogatási összegnek.

©

Mindkét összegnél a Digital Minds Kft. szerepel szerződő félként, ugyanaz a cég, amely korábban az MTVA-val szerződött a szintén Rogán Cecíliához köthető Magyarország szépe című szépségversenyre, ami 2020-ban elmaradt. Kerestük az MTVA-t, hogy ettől függetlenül kötöttek-e szerződést, fizettek-e ki pénzeket (a regisztráció ugyanis elkezdődött), a közmédia viszont nem reagált megkeresésünkre.

Elkészítettük Magyarország legproblémásabb vasútvonalainak teljes 2020-as listáját. Fél éve ilyenkor úgy tűnt, hogy behozhatatlan a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal előnye, de a Budapest–Záhony vonalon annyi gond volt az év végén, hogy december legutolsó napjaiban ez ugrott az első helyre.

A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy azért egyáltalán nem horrorként kell kezelni a vonatozást, az ország vasútvonalainak közel harmadán semmilyen gond nem volt 2020-ban. A hibák többsége alig több mint tucatnyi vonalon koncentrálódott, persze ezek szinte kivétel nélkül a legnagyobb forgalmúak közül kerültek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

Olcsó intézkedés a fiatalok szja-mentessége, mert a fiatal foglalkoztatottak kevesen vannak, csak 280 ezren, és ők keresnek a legrosszabbul. Az országgyűlési választások kampányában viszont jól eladható intézkedés. Ha a mentesség sávos lesz, ahogy ígérik, akkor a Fidesz lényegében kukába hajítja az egykulcsos szja ideáját.

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?