szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az autógyárak, a járműalkatrészek gyártói, és az akkumulátorgyárak sikeresen álltak át arra, hogyan kell a járványügyi előírások betartásával dolgozni. Így ugyan megtorpant a magyar ipar, de a válság előtti szintnél és az egy évvel ezelőttinél is jobb maradt a teljesítménye.

Munkanaphatástól megtisztítva 2019 novemberéhez képest 1,6 százalékkal nőtt 2020 novemberében a magyar ipari termelés, a 2020. októberihez képest viszont 1,2 százalékkal csökkent – írta a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy a KSH nem változtatott az egy hete kiadott első becslésén, most viszont közzétették azt is részletesen, miből állt össze ez a szám.

A legnagyobb súlyú alágazat, a járműgyártás teljesítménye 7,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a közúti gépjármű gyártásának volumene 5,7, az alkatrészeinek gyártásáé 9,9 százalékkal nőtt.

A második legfontosabb alágazat, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,7 százalékkal nőtt.

A villamos berendezések gyártásánál 27 százalékos növekedést mértek, nagyrészt a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek termelése 1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a legnagyobb súlyt jelentő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,1 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben, 15,2 százalékkal pedig a második legjelentősebb italgyártás esett vissza.

A közepes és a kisebb súlyú alágakban folytatódott a visszaesés, ez visszahúzta az átlagot.

Az energiaipar kibocsátása 13,6 százalékkal emelkedett. Ennek nagyrészt az volt az oka, hogy a novemberi középhőmérséklet 3,5 fokkal hidegebb volt, mint egy évvel korábban.

Összességében 2020 januárja és novembere között 7,0 százalékkal volt alacsonyabb az ipar teljesítménye, mint 2019 első tizenegy hónapjában.

Május óta november volt az első hónap, amikor az előző havihoz képest csökkent az ipar teljesítménye. A termelés októberben lépte túl a válság előtti utolsó hónap, a február szintjét, novemberben 0,8 százalékkal volt felette. Vagyis az látszik, hogy a járvány második hullámának eleje nem igazán érintette rosszul az ipart, a legtöbb gyárban átálltak a tavasszal arra, hogyan kell járványhelyzetben dolgozni. Abban egyetértenek a szakértők, hogy a válságot nem annyira az ipar helyzete fogja súlyosbítani, sokkal inkább a szolgáltató szektor visszaesése, és az, ha elfogyna az emberek elkölthető pénze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Vonulás közben ráesett egy szarvas egy BMW-re Lengyelorszában

Vonulás közben ráesett egy szarvas egy BMW-re Lengyelorszában