szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy év alatt másodszor zuhant óriásit a magyarországi turizmus az újabb járványügyi korlátozások miatt.

Ahogy azt várni lehetett, a földbe álltak a magyarországi turizmus számai, amint a Központi Statisztikai Hivatal kiadta a novemberi vendégéjszakák adatait. Ez volt az a hónap, amikor (egész pontosan november 9-én) Orbán Viktor bejelentette, hogy a szállodák csakis üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat pedig egyáltalán nem. A hatás nem maradt el:

  • a belföldi vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest 80 százalékkal esett vissza, 76 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy éve,
  • a külföldi vendégek száma 96 százalékkal esett vissza, a vendégéjszakáiké 93 százalékkal,
  • azaz összességében a vendégek számában 93, a vendégéjszakák számában 85 százalékos a visszaesés 2019 novemberéhez képest.

Egy éve ilyenkor a szálláshelyek bruttó árbevétele havi 41 milliárd forint volt, ez 6 milliárd forintra esett vissza.

Még látványosabb mindez, ha nem csak az egy évvel korábbihoz viszonyítjuk, hanem azt is megnézzük, hogyan mozogtak a számok a járvány alatt: márciusban és áprilisban a nulla közelébe zuhant minden mutató, ekkor alig pár ezer, valószínűleg munka miatt ide érkező ember volt csak a szálláshelyeken. A magyarok a nyáron újra mertek utazni, augusztusra már majdnem visszatért a belföldi turisták száma a válság előtti szintre, innen zuhant most újra óriásit. A külföldiek közül a nyáron is csak kicsivel többen mertek ide jönni, az ő körükben nem a novemberi korlátozás hozta az újabb durva visszaesést, hanem a szeptember eleji beutazási korlátozás.

©

Összességében 2020 első tizenegy hónapjában 55 százalékkal volt kisebb a szálláshelyek vendégforgalma, mint 2019 január-novembere között, az árbevételük 57 százalékkal csökkent. (Érdemes hozzátenni, hogy amíg ide nem ért a járvány, 2020 januárja és februárja minden korábbi rekordot megdöntő két aranyhónapja volt a magyar turizmusnak.)

Novemberben 1765 kereskedelmi szálláshely volt, amely a hónapnak legalább egy részében kinyitott – itt fontos kiemelni, hogy a hónap első nyolc napjában még nem volt utazási korlátozás, tehát beleszámít a statisztikába minden hely, amit akkor kinyitottak -– míg egy évvel korábban 2700 volt ez a szám.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti