szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Az állami dolgozók béremelése húzta fel a magyar átlagkereseti adatot januárban.

Idén januárban 411 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, ez nettóba átszámítva 273 300 forintot jelent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Mindkét szám 9,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A statisztikába azoknak a bére számít bele, akik 5 fősnél nagyobb cégnél vagy állami, önkormányzati cégek alkalmazottjaként dolgoznak teljes munkaidőben. Azaz a jellemzően rosszabbul fizető legkisebb vállalatok dolgozóinak bére nem jelenik meg itt, ahogy azoknak a fizetéscsökkenése sem, akiket a válság alatt részmunkaidőre küldtek.

Az adatok tehát nem mutatják minden magyar bérezését, a növekedést az húzta fel, hogy a költségvetési szférában előre ütemezett béremelések voltak – ide tartozik az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése - így ott 13,3 százalékos növekedést mért a KSH. Eközben a vállalkozásoknál 8,5 százalékkal nőtt azoknak az átlagbére, akik megtartották az állásukat teljes munkaidőben.

Mivel az infláció ugyanekkor 2,7 százalékos volt, a reálkereset 6,6 százalékkal nőtt.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb, 714 900 forint, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb, 247 500 forint.

A nemek közötti különbség továbbra is nagyon nagy: a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 447 200, a nők esetében 375 500 forintot ért el, ami a férfiaknál 9,2, a nőknél 10,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Két vonattal is ütközött egy traktor Újfehértónál

Két vonattal is ütközött egy traktor Újfehértónál

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen