szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Interjút adott a szakadárliga elnökévé vált Florentino Perez, aki azt is elmagyarázta, miért jó az a focinak, ha a sztárcsapatok tovább gazdagodnak.

Tévéinterjúban vágott oda többször is keményen a nemzetközi labdarúgó szervezeteknek (FIFA, UEFA) a Real Madrid elnöke, illetve a formálódó szakadár európai szuperliga elnöke, Florentino Perez – szúrta ki a 444.

Perez elmondta, azért kellett a még félkésznek sem nevezhető, de már biztosan meghívásos bajnokság részleteivel előállni, mert a nagycsapatok nagyon rossz pénzügyi helyzetbe kerültek a koronavírus miatt, és erre kellett gyorsan megoldást találni.

“Arra jutottunk, hogy a járvány okozta veszteséget úgy tudjuk enyhíteni, ha a Bajnokok Ligáját lecseréljük a Szuperligára. Amikor a közvetítési bevételek jelentik az egyetlen bevételi forrásodat, a megoldás az, hogy vonzóbb meccseket kell játszanod, hogy a világ focirajongói a nagy klubok egymás elleni meccseit nézhessék. A Real Madrid nagyon rossz gazdasági helyzetben van. Két szezon alatt több mint 400 millió euró veszteségünk keletkezett” – mondta Perez.

Még érdekesebb, hogy bevallotta, a liga szabályait közvélemény-kutatások alapján találták ki: ezekből állítása szerint az jött ki, hogy változtatni kell, mert a 16–24 éveseket már nem érdekli a futball, és a nagy részüket azért, mert sok a gyenge színvonalú meccs.

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Soha nem volt még akkora kihívás az európai futball vezetői előtt, mint most, amikor tizenkét nagy klub vezetői bejelentették, hogy saját bajnokságot hoznak létre. De elmennek-e a szakadárok a falig, és hagyják, hogy az UEFA kizárja a részt vevő játékosokat a válogatottból, a klubokat pedig a saját hazájuk bajnokságából?

Ezek a fiatal nézők – akiket Perez vissza akar csalogatni a videojátékoktól – akár azt is elérhetik, hogy csökkentik a meccsek játékidejét a jól megszokott 90 percről, ugyanis a kutatások szerint ez már túl hosszú idő.

Az elnök kifejtette, hogy tulajdonképpen ők tesznek meg mindent a sportágért, hiszen az emberek azt akarják, hogy a legnagyobbak játsszanak egymással, de ennél is tovább ment: szerinte azért érdeke az, hogy a már amúgy is gazdag csapatok még gazdagabbak legyenek, mert a kisebb csapatoktól ők vásárolnak játékosokat.

Perez hozzátette, nem tudja komolyan venni a szövetség fenyegetéseit a BL-ből vagy akár a játékosok világ- és Európa-bajnokságokról való kizárásával. “Az UEFA monopóliumának vége, új idők jönnek” – mondta.

A tervek szerint a következő szezon elején elindítják a Szuperligát akkor is, ha eredménytelenek a tárgyalások, és akkor is, ha a PSG, a Bayern München és a Dortmund tényleg nem csatlakoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!