szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

5,1 százalékos inflációt mért a KSH idén májusra, ez pedig azt jelenti, hogy reális lehetőséggé vált egy kamatemelés. A legjobban az üzemanyagok és a dohánytermékek ára ugrott meg az elmúlt egy évben.

5,1 százalékos volt az infláció májusban – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ez pontosan ugyanakkora drágulást mutat, mint az áprilisi adat – ennél utoljára 2012 őszén volt magasabb az infláció.

A most közölt adat azért is fontos, mert az egy hónapja kiadott, 5,1 százalékos adat már annyira rossz volt, hogy Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke bejelentette: az MNB is hajlandó beavatkozni az infláció letöréséért. Azt ígérte, hogy a júniusban megjelenő inflációs jelentés lesz a döntések mozgatórugója,

ha ez az adat rossz, akkor az is elképzelhető, hogy az alapkamathoz hozzányúljanak.

Ha ez önmagában nem elég, úgy a jegybank eszközvásárlási programját is visszafoghatják, míg a rövid távú piaci kockázatokat az egyhetes betétek kamatának változtatásával tervezik kezelni.

Szigorítási ciklusra készül a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke percekkel az után, hogy a KSH kiadta az inflációs adatot.

A Portfolio konferenciáján arról beszélt: már júniusban jöhet az első szigorítási lépés. Az infláció mérséklődése sokáig elhúzódhat, éves szinten 4 százalék körül lehet a mutató. A lehető leggyorsabban akarjuk kiiktatni a tartós inflációs folyamatokat - fogalmazott.

Később Matolcsy György a Világgazdaság konferenciáján már bejelentette:

ha a Monetáris Tanács úgy dönt, már júniusban alapkamat-emelés jöhet.

Mindezt azzal magyarázta, hogy az MNB kötelességének tartja, hogy monetáris politikai félfordulatot hajtson végre.

Hogy pontosan miként tudja a jegybank a kamatdöntéseivel mozgatni az inflációt és a forintárfolyamot, azt ebben a cikkünkben mutattuk be:

Így mozgatja kilenc ember a forint árfolyamát

Sokan mondják, hogy a jegybank léphetne, ha ennyire gyenge a forint, de ritkán gondolunk bele, mit jelent pontosan ez az állítás. Hogyan tudja egy kis testület irányítani a forintárfolyamot, és egyáltalán, mi történik, amikor ők eldöntik, mi legyen a kamatokkal?

A jegybank Monetáris Tanácsa legközelebb június 22-én tart kamatdöntő ülést.

De mit tehet a kormány vagy az MNB, ha be akar avatkozni? Amikor ezt tekintettük át, arra jutottunk: inkább a jegybanknak van mozgástere, a monetáris politika segíthet visszafogni az inflációt. A kormány leglátványosabb lehetősége az volna, hogy csökkentsen valamennyit a világrekorder 27 százalékos forgalmi adón, de erre nagy tételben nem érdemes fogadni: ahogy a munkát terhelő adók csökkennek, valamiből kell, hogy bekerüljön pénz az államkasszába.

©

Az infláció 2020 májusához képest a következőképp alakult:

  • Az élelmiszerek ára 2,6 százalékkal nőtt. Azért csak ennyivel, mert a sertéshús ára 7,5 százalékkal alacsonyabb most, mint egy évvel ezelőtt, szinte minden más drágult. Az étolaj például 24,6, a tojás 8,7, a liszt 6,3, a rizs 6,1 százalékkal lett drágább. A sertéshúson kívül a krumpli, valamint a gyümölcs lett jelentősen olcsóbb, 3,8, valamint 2,1 százalékkal.
  • Óriásit nőtt a cigaretta és más dohányáruk ára, ott 19,8 százalékos a drágulás. A szeszes italok ára 3,4 százalékkal van az egy évvel korábbi fölött.
  • A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 3,5 százalékkal drágultak.
  • Az egyéb cikkek, üzemanyagok elnevezésű csoportban 13,4 százalékos áremelkedést mértek. Nem nehéz megtalálni, hol volt igazán durva a drágulás: a járműüzemanyagok ára 36,2 százalékkal magasabb most, mint egy éve.
  • A szolgáltatások átlagosan 2,1 százalékkal drágábbak az egy évvel korábbinál.
  • A háztartási energia csak 0,4 százalékkal drágult az áram, a vezetések gáz és a távfűtés árának évekkel korábbi befagyasztása miatt.
  • A ruhák és cipők pedig átlagosan 1 százalékkal drágábbak, mint egy évvel ezelőtt.
©

A nyugdíjas infláció – vagyis az a mutató, amelyet az idősek fogyasztási szokásai szerint átsúlyozva számolnak ki – 4,4 százalékos volt.

A maginfláció, amelyet úgy számolnak ki, hogy kihagyják azokat a tételeket, amelyeket egyszeri hatások vagy politikai döntések befolyásolnak, 3,4 százalékos volt. Ez azért is fontos lehet, mert az MNB sokszor ezt a mutatót veszi figyelembe a kamatdöntéseinél. A KSH ettől az évtől kihagyja már a dohánytermékek árát is, mert azokat az EU-s szabályok túlságosan is befolyásolják.

Az év első öt hónapjában átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2021 január-májusában, a nyugdíjas infláció 3,6 százalékos éves átlagban.

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy kommentálta az adatot: az a meglepetés, hogy csak 5,1 százalékos maradt az infláció, az elemzők az áremelkedés további gyorsulását várták. Ennek a fő oka az lehet, hogy a szolgáltatások nem drágultak annyira nagyot, pedig a várakozás az volt, hogy az újranyitás után sokan próbálják áremelésekkel behozni a korábban kiesett bevételt. Így viszont

jelentősen nőtt annak a valószínűsége, hogy a szolgáltatások inflációját még mindig alulbecsüli a módszertan és talán a júniusi adatban jelentkezik majd az újranyitás hatása. Ami szinte borítékolható, hogy az ismételten fizetős köztéri parkolás emeli majd a júniusi inflációs mutatót.

©

A következő hónapokban már a bázishatás is lefelé mozdíthatja a mutatót – tette hozzá. Főleg az üzemanyagok esetében lehet ez igaz: mivel 2020 közepén már magasak voltak az árak, ahhoz képest már nem fognak akkora nagy drágulást mérni.

Ha csak önmagában látnánk a májusi számot, egy kicsivel még lefelé is lehetne módosítani az egész éves inflációs várakozást – magyarázta az elemző. Azonban egyrészt feltételezhető, hogy az újranyitás inflációja csak egy hónappal később jelenik meg a statisztikában, másrészt a mezőgazdasági és ipari termelői árak drasztikusan emelkednek, a nyersanyagok és a félkész termékek pedig szintén drágulnak, ez pedig hamarosan begyűrűzhet a fogyasztói árakba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!