Tetszett a cikk?

Budapest, 2006. április 21., péntek (MTI) - Megannyi elterjedt és bizarr tévhitet, összeesküvés-elméletet, rémtörténetet és kamufigyelmeztetést gyűjtöttek össze magyar internetes újságírók a Legendavadászat című friss HVG-könyvben, amelyet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon pénteken mutattak be.

 
    A HVG - amely négy éve jelentet meg elsősorban kultúrtörténeti, ismeretterjesztő és gazdasági témájú könyveket - a Discovery Channellel közösen adta ki Marinov Iván, Dezső András és Pál Attila könyvét.
    Szóbeszédek, tévhitek, átverések nyomában - ez az alcíme a könyvnek, amelyet a fiatal szerzők könnyed és szórakoztató, ugyanakkor igényes és komoly olvasmánynak szánnak. A legendák tartalma mögé nézve igyekeznek felfejteni keletkezésük körülményeit, és szakemberek vagy éppen az anekdoták főhőseinek segítségével felderíteni azok cáfolatát is.
    Az újságíró szerzők a nem hivatalos hír- és álhírközlés fajtái között, valamint az informálisan keringő történetek kaotikus világában kívánnak eligazítani.
    Pál Attila elmondta: jól leleplezhető és összefoglalható legendákat, vicces eseteket és sok magyar vonatkozású sztorit válogattak a könyvbe.
    Az árulkodó szóbeszédek című fejezetben lehet olvasni például a repülő tehénről és más égi meglepetésekről; a szerzők a tévhitek között eredtek a "tizenöt millió magyar legendájának" nyomába.
    A történelmi legendák közül kísérletet tesznek az 1956-os totónyertes vagy a Köztársaság téri kazamaták legendájának tisztázására is.
    A magyar rockélet egyik legtöbbet mesélt legendájáról is írnak, arról tudniillik, hogy a Beatrice egyik budapesti koncertjén Nagy Feró, a zenekar frontembere valóban ledarált-e egy csirkét.
    Több sztori foglalkozik az internetes átverésekkel és a képmanipulációkkal. A szerzőktől meg lehet tudni, hogy a médiablöfföknek az Egyesült Államokban van igazán nagy hagyományuk, az egyik leghírhedtebb hacker, Joey Skaggs már minden valamirevaló médiát átvert az amerikai CNN-től kezdve a brit BBC-n át a német Der Spiegelig.
    Dezső András, akit Hirschler Richárd, a hvg.hu főszerkesztője "nagy átverés-elhárítónak" nevezett, azt mondta, az internet korában a fő kérdés annak ellenőrzése, hogy a hírek hiteles forrásból jönnek-e. Szerinte nagyon nehéz kiszúrni, hogy valami kamu vagy sem, de a "profi átverők" mindig hagynak kiskapukat, arra utaló jeleket, hogy blöffről van szó.

Motorost ért baleset az M7-esen

Motorost ért baleset az M7-esen

Putyint nem zavarja, ha legyilkosozzák

Putyint nem zavarja, ha legyilkosozzák

Lovász László: Jobb lenne, ha a magyar egyetemekre fordítanák a Fudanra szánt pénzt

Lovász László: Jobb lenne, ha a magyar egyetemekre fordítanák a Fudanra szánt pénzt