A 12 legnagyobb lakberendezési hiba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

1.

1. Túl színes falak

Vibráló, idegesítő érzés uralkodik el rajtunk, amikor egy lakásba lépve különböző színű falakkal találkozunk. 

A túl élénkre festett falak és nyílászárók idegesítővé válnak
©

A lakás egységét, eleganciáját, alaphangulatát meghatározzák a színek, de Kamarás Borbála belsőépítész- lakberendező szerint csak akkor, ha ugyanannak a színnek a különböző árnyalatai köszönnek vissza a falakról. Egy kislakásban például még kellemetlenebb érzést keltenek a harsogó, egymással ellentétes színek, ez esetben szinte kötelező lenne világos árnyalatot választani, ami egységessé teszi a képet, s így tágítja az amúgy is szűkös tereket. De egy nagyobb otthonban is egy szín különböző árnyalatait kell választani, amely egységesen vonul végig az előszobától a konyháig.
 
2. Dísztárgyak haszonélvezettel

Dísztárgyainkat válogatás nélkül kitesszük a szekrényre, polcokra – tartja a másik hibának a szakértő. A különböző stílusú, anyagú formájú vázák, szobrok, fényképek, egyéb mütyűrök így rendezetlen hatást keltve elvesznek a térben, nem is tudunk bennük gyönyörködni. Persze nehéz megálljt parancsolni ott, ahol minden családtagnak megvannak a saját emlékei, amelyekhez ragaszkodik, ráadásul jóakaratú rokonok, barátok rendre olyan tárgyakkal lepnek meg, amelyek nem is tetszenek igazán, de udvariasságból kihelyezzük őket, mondván: ha legközelebb jönnek, biztosan szeretnék viszontlátni.
A lakberendező javaslata: rendszerezzük tárgyainkat. Akár anyaguk, méretük, stílusuk szerint. Például az üvegtárgyakat, kristályt, kerámiát, porcelánt külön helyre gyűjtsük. A fényekkel is játszhatunk, egy-egy különösen kedvelt képet, szobrot annak egyedi megvilágításával a fókuszpontba állíthatjuk, így a kevésbé igényes, bár szívünkhöz közel álló tárgyakon nem lesz akkora a hangsúly.
 
3. Képek túl magasan

Vegyünk példát a kiállítótermekről, ahol sétálva soha sem kell fejünket szemmagasságnál feljebb emelni. Rendszerint túl magasra helyezzük a képeket, holott azok szemmagasságban mutatnak jól. Magasabban olyan hatást kelt, mintha pusztán a falat takarnánk.
 
4. Túl sok kis szőnyeg

Elmúltak már azok az idők, amikor a szőnyeget is szőnyeg, azaz futó védte. A sok kisméretű, elszórtan elhelyezett, funkciót nem viselő szőnyeg szétaprózza a teret. Ehelyett nagyobb, fajsúlyosabb darabokkal jelöljük ki a társalgó, az étkező vagy az előszoba helyét.
 
6. Változó hosszúságú függönyök

Ki ne látott volna már olyan lakást, ahol a radiátor fölött rövidebb, míg az ugyan azon a falon lévő erkélyajtón hosszú függöny lóg. Az egységesen földig érő függöny az elegáns, és még a fűtőtest melegét sem zárja el.
 
7. Bútorok a falnál

Nem vagyunk elég bátrak – állítja a lakberendező, nem merjük térbe állítani bútorainkat. Szinte mindenhol a fal mellé helyezik nem csak a szekrényeket, polcokat, de az ülőgarnitúrát is. Pedig izgalmasan, az ülőbútor egy-egy elemének térbe állításával mozgalmassá varázsolható a nappali. Arra azonban ügyeljünk, hogy a térbe lépve ne egy háttal elhelyezett kanapéba botoljunk.
 
8. Csak a csillár

A kellőképpen megválasztott világítás a hangulatos lakás alapja. Tipikus hiba, amit egy új lakástulajdonos elkövethet, ha a mennyezeti világítás mellett nem gondoskodik alternatív fényforrásról. Falikarokkal, rejtett világítással, spot- és olvasó lámpákkal lehet kiemelni egy-egy sarkot a lakásban, valamint ezek tudatos váltogatása varázsolja intimebbé az otthon egyes zugát.

[[ Oldaltörés: Padlófűtés a hálószobában ]]
 
9. Padlófűtés a hálószobában

Az építkezők, lakásátalakítók számára hasznos tipp: a hálószobába ne legyen padlófűtés! Az ágy alatt ugyanis megreked a meleg, ami miatt kellemetlen éjszakáik lehetnek. A hálóban jó szolgálatot tesz a radiátor, amit kedvünk szerint állíthatunk melegebbre, vagy éppen el is zárhatunk.
 
10. Az amerikai konyha néha szagos

Itthon is elterjedt az amerikai konyha, és csak a használat során derül ki, hogy a legmodernebb páraelszívók sem képesek teljes mértékben semlegesíteni a szagokat. Akik erre érzékenyek, jobb, ha más megoldásban gondolkodnak. Például egy tolóajtó betervezésével, egy mozdulattal elválasztható az étkezőtől és nappalitól a konyha. Így, ha a háziasszony nem akarja, hogy kirekesztett legyen a társasági beszélgetésből, egy mozdulattal elhúzható a fal, ha viszont a hagyma, vagy más konyhai szagtól szenved a család, bezárható.
 
11. Elméretezett konyha

Ahol megtehetik, szobaméretű konyhát építenek. A nagy térben pedig a háziasszony elvész, ha nem tervezik meg jó előre az egyes konyhagépek, berendezések helyét. A jól használható konyha pontos ergonómia szerint szolgálja használóját. A hűtő-mosogató-tűzhely háromszöge szinte aranyszabály. Az említett háromszög egyes elemei között ne legyen 2-3 méternél nagyobb távolság, különben túl sokat kell köztük gyalogolni, s lassabban készül el az ebéd.
 
12. Nincs fogadótér

Nem szerencsés, ha a lakásba lépve rögtön a konyhába, vagy a nappaliba esünk. Mindenképpen alakítsunk ki egy kis fogadóteret, ahová legalább az utcai cipőt, és kabátot letehetjük.